Almanya’ya sığınan mülteciler yoğunluk sebebiyle sınırda gerektiği kadar kontrol edilemiyor. Kontrolleri yetiştiremeyen polis iç güvenlik uyarısında bulunuyor. Almanya’ya geçtikten sonra Berlin ve Hamburg’da yaşamaya başlayanlar ise cinsel organları da kapsayan bir yaş tespiti kontrolünden geçiyor. Genç mültecileri zor durumda bırakan bu kontrolü tıpçılar da eleştiriyor.

Almanya, sayıları giderek artan mültecileri kontrol konusunda ciddi sorunlar yaşıyor. En büyük sıkıntı sınırlarda mültecilerde yaşanıyor. Polis Sendikası’na (GdP) göre Federal Polis aylardan beri Avusturya-Bavyera sınırında yakaladığı illegal mültecilerin parmak izlerini kaydedemiyor. Sadece Passau’da 250 ila 300 insanı Almanya’ya geçmek üzere iken yakalayan polis, personel yetersizliği ve eskimiş bilgisayar sistemi sebebiyle gerekli işlemleri yetiştiremiyor.

45 BİN MÜLTECİNİN KİMLİK TESPİTİ YAPILMADI

GdP Başkanı Jörg Radek, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada, bu yılın başından itibaren izinsiz olarak Almanya’ya geçen 45 bin kişinin Mülteci İşleri Kanunu öngörmesine rağmen kimlik bilgilerinin tespit edilemediğini söyledi. Radek’e göre bu mültecilere sadece adlarının soruluyor ve aranıyorlar. Polis bilgi sistemlerinde ise parmak izi kayıt olmaksızın araştırılıyor ve böylelikle mültecinin aleyhine bir durumun olup olmadığına bakılıyor. Daha sonra da statülerinin belli olması için Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’ne yönlendiriliyorlar. Bu daireye gidip gitmedikleri ise kontrol edilmiyor. Radek’in korkusu, işlemler esnasında kimin gerçekten sığınmak için Almanya’ya geldiğinin öğrenilememesi. GdP başkanına göre bu insanlar arasında savaş bölgelerinden dönenler de olabilir ve kimlik tespitinin bu şekilde yapılması kimliğin saklamak isteyenlerin işini kolaylaştırabilir.

CİNSEL ORGANLARI İNCELEME TRAVMAYA SEBEP OLABİLİR

Berlin ve Hamburg’da ise mültecileri kontrol etmede ileri gidildiği yönündeki tartışma giderek büyüyor. Bu şehirler, genç mültecilerin yaşını belirlemek için cinsel organları da kapsayan bir incelemeden geçiriliyor. Bu ise birçok erkek ve kızı geldikleri ülke ve kültür itibariyle çok utandırıyor, hatta bazıları için travmaya sebep olabiliyor. Berlinli çocuk doktoru Ulrich Fegeler de bu görüşü savunarak uygulamaya son verilmesini istiyor.

YAŞ TESPİTİ HİÇBİR ZAMAN NET BİLGİ VERMİYOR

Söz konusu uygulama diğer bütün eyaletlerde hayata geçirilmiyor. Thüringen ve Rheinland-Pfalz gibi eyaletlerde ise doktorların yaşı belirlemek için yürüttükleri incelemelerin genel olarak net bilgi vermekten uzak olduğu savunuluyor. Thüringen Gençlik Bakanlığı’na göre en iyi tıbbi incelemede bile iki-üç yıl yanılma payı söz konusu.

YAŞI TESPİT EDİLENLERİN KONUMU BELLİ OLUYOR

Berlin ve Hamburg ise mültecilerin reşit olup olmadıklarını tespit etmek için bu yola başvuruyor. Reşit olmadıkları takdirde bu mülteciler Gençlik Yardımı Kanunu’ndan faydalanabildikleri gibi, bakımları, okula gitmeleri ve gördükleri tedaviler buna göre şekil alabiliyor. Berlin Mülteciler Kurulu da, iltica başvurusunda bulunan gençlerin yaşlarının tespitinin yapılmasını beklediklerini duyurdu.

Kontrolü gerçekleştiren Charite ise, incelemenin cinsel organ özelinde olmadığını, vücudun tamamına bakıldığını söylüyor. Cinsel organların incelenmesindeki gerekçe ise ergenlik çağını belirleme ve olası hastalıkları tespit etme.