Almanya'da Federal hükümetin en önemli icraatlarından biri olan ve 2015 itibariyle yürürlüğe giren Asgari Ücret Yasası hakkında yoğun tartışmaların yaşanması nedeniyle özel bir komisyon tarafından incelenme kararı verildi. Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles (SPD), işverenler ve sendika temsilcilerinden uluşacak dokuz kişilik komisyonun Asgari Ücret uygulamasının etkisi hakkında rapor hazırlayacağını duyurdu. Komisyonun başkanlığını SPD’li Eski Hamburg Belediye Başkanı Henning Voscherau yapacak. Komisyonun raporunun yaz aylarına kadar tamamlaması bekleniyor.

Uzun zamandır asgari ücret uygulamasına karşı çıkan hükümetin küçük ortağı CSU’nun yasaya yönelik değişiklikleri içeren kendi tekliflerini hazırlayacağını duyurmasına sendikalardan tepki geldi. Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Reiner Hoffmann, CSU’nun asgari ücret uygulamasına karşı çıkmaktan vazgeçmesini istedi. Hoffmann, asgari ücrette işverenlerin sorumluluğunu yerine getirmesi ve birçok çalışanın çalışma saatlerinin tam olarak kayıt altına alınıp ücretlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Yasanın uygulanıp uygulanmadığının sıkı bir şekilde denetimden geçirilmesini isteyen Hoffmann, düşük maaşlı işlerde ve bazı meslek dallarında kaçak istihdamların olduğunu ve devletin kontrolleri artırması gerektiğini kaydetti. Asgari ücret uygulamasının işverenlere bürokratik yük getirdiğini iddia eden İşverenler Birliği BDA ise, "Gereksiz bürokratik engeller ve asgari ücret uygulamasının rapor edilmesi zorunluluğu şirketlere yük getiriyor ve aynı zamanda hukuken güvensizliğe itiyor." açıklamasında bulundu.

BDA, Nahles’in komisyon kurulacağını duyurmasının memnuniyetle karşılandığını, asgari ücret bürokrasisine yönelik incelemenin de ne kadar erken olursa o kadar faydalı olacağını kaydetti. Ocak 2015’ten itibaren yürürlüğe giren asgari ücret uygulamasında saat ücreti 8,50 Euro olarak belirlendi.