Almanya'da Türk vatandaşları ve kuruluşları hakkında bilgi toplayarak MİT'e aktardığı iddia edilen 3 kişiden birinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldığı öğrenildi.

Aralarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu’nun da bulunduğu ikisi Türk vatandaşı biri Türk kökenli Alman vatandaşı üç kişi "Türk istihbaratına çalışmak" gerekçesiyle 17 Aralık 2014 tarihinde tutuklanmıştı. Gergerlioğlu’yla birlikte Ahmet Duran Y. ve Göksel G. isimli şahısların yargılanmaları sürüyor.

Alman Federal Savcılığı, “Bir sanığın tutukluluk halinin kaldırılmasına karar verildi. Ancak kendisi diğer sanıklar gibi hâlâ güçlü biçimde istihbarat ajanlığı faaliyetleri yürütme konusunda şüphelidir.” bilgisini verdi. Hakkında MİT ajanlığı şüphesi devam eden kişinin tutuklama kararının “şartlara bağlı olarak kaldırıldığının” altını çizen savcılık, ilgili kişinin yargılanmasına ise devam edildiği açıklamasında bulundu.

Gergerlioğlu’nun en son şimdiki Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bağlı bir komisyonda çalışması, bu komisyonun devletin tasarruf mevduatını yönetiyor olması ve televizyon ve radyo kanalları ile gazetelerinin alımı ve satımı çalışmalarıyla dikkat çekmesi ve devlete bağlı Halk Bankası’nın da yönetim kurulu üyesi olması Almanya’da büyük tartışmalara yol açmıştı.

Kendisinin Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı olmasının ve tutuklanmadan önce de Başbakan Davutoğlu’na bağlı olarak çalışmasının “meseleyi zorlaştırdığı” ifade edilmişti. AKP hükümeti ise ilgili suçlamaları kabul etmiyor. Ancak hükümetin buna rağmen tutuklu bulunanlar için iki avukat ve bir de tercüman tuttuğu biliniyor.

AK Parti hükümetine yakınlığıyla bilinen bir gazete, söz konusu 3 şahsın Almanya’daki Türk vatandaşları ve Türk derneklerinin mali kaynaklarını araştırmak üzere görevlendirildiğini yazmıştı.