Elmanın anavatanı olarak bilinen Kazakistan’ın Almatı şehri, 'Elma Festivali'ne ev sahipliği yaptı. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Elma Festivali, bu sene Kazak Hanlığı’nın kuruluşunun 550'inci yılı anısına düzenlendi. Şehir Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Elma Festivali' renkli görüntülere sahne olurken, bu yılki kutlamada 50 tondan fazla elmanın tüketildiği belirtildi.

Elmanın anavatanı olan ve eski günlerini arayan Almatı elmalarını yetiştirmek ve çiftçileri teşvik etmek amacı ile düzenlenen festival kapsamında, 200’e yakın yarışmacı ürününü sergiledi. Kazakistan Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen festivale Almatı Valiliği de destek verirken, farklı şehirlerden getirilen değişik lezzette ve kokuda elmalar vatandaşların beğenisine sunuldu. Festivalde, birbirinden lezzetli elmalar görücüye çıktı. Festival kapsamında 20’den fazla elma çeşidi satışa sunulurken etkinliğin gözdesi her yılki gibi yine 'Aport' cinsi elmalar oldu. Gerek lezzeti, gerekse büyüklüğü ile Almatı’nın simgesi olan 'Aport'un şimdilerde çok az üretildiğine dikkat çeken üreticiler, yetkililerin gerekli tedbiri alması gerektiğini vurguladı.

Festivalde bir konuşma yapan Almatı Valisi Baurjan Baybek, Almatı’nın birçok etkinliğe ev sahipliği yaptığını ve şehrin sadece Kazakistan’ın değil, Orta Asya’nın kültür merkezi haline dönüştüğünü söyledi.

Festival kapsamında ayrıca alanın değişik yerlerine kurulan sahnelerde halk oyunları oynanırken, sanatçılar da konserler verdi. Oxford Üniversitesi biyologları, elma DNA'sı üzerine yaptıkları araştırmalara dayanarak dünyada yenilebilir ilk tatlı elmanın Kazakistan'ın Çin sınırına yakın dağlarında 2 bin metre yükseklikte yetiştiğini iddia etmişlerdi. İngiliz bilim adamları, elmanın anavatanının, Kazakistan dağlarındaki 'Cennet Bahçeleri' olduğunu söylüyor.