ABD merkezli yayın yapan haber dergisi The Week, son sayısında Devlet Başkanı Barack Obama'yla ilgili yaptığı bir anket, Arap basının dikkatini çekti. Ankette, Amerikalıların yüzde 43'ünün Obama'yı Müslüman olarak gördüğü ortaya çıktı.

Dergi, 1012 Amerikalı vatandaşa sorduğu, 'Obama Müslüman mı?' sorusuna cevaben Cumhuriyetçiler'in yüzde 43'ünün 'evet' dediğini aktardı. Ankette, demokratlar ile diğer parti taraftarlarının yüzde 29'nun ise Devlet Başkanı Barack Obama'yı Müslüman olarak gördüğü kaydedildi. Ayrıca ankete katılanların yüzde 20'si, Obama'nın ülke dışında doğduğunu belirtirken, yüzde 9'u ise başkanın Amerikalı olmadığı cevabını verdi.

Öte yandan söz konusu anket, Ortadoğu'da da ciddi ses getirdi. Hemen hemen bütün basın yayın kuruluşları ankete dayanarak Obama'yı Müslüman olarak takdim etti. Ortadoğu'nun önde gelen basın yayın kuruluşlarından el-Ahram, el-Arabia ve el-Ahbar gibi birçok gazete ve haber sitesi ankete sayfalarında geniş yer ayırdı. Haberlerde, ABD Devlet Başkanı Obama'nın geçmişine atıfta bulunularak Müslüman olabileceği yazıldı. Ayrıca Obama'nın ilk göreve geldiği dönemlerde, Arapların birçoğunun Müslüman olarak gördüğü; ancak bu oranın şimdilerde Ortadoğu'daki gelişmeler yüzünden düştüğü de belirtildi. Arap halkı, daha önce Obama'nın Filistin, Suriye, Yemen ve Irak'taki sorunları çözeceği umudunu taşıyordu. Anket sonucunda, söz konusu bölgelerdeki karışıklığın gün geçtikçe artmasıyla, Obama'nın Müslüman olduğu inancında da bir düşüş olduğu gözlendi.

Barack Obama’nın annesi Amerikalı beyazlardan Ann Dunham, babası ise Kenyalı Müslümanlardan kendisiyle aynı adı taşıyan Hüseyin Barack. 1961’de Obama dünyaya geldikten sonra çift, 1964 yılında boşandı. Daha sonra baba Obama, Kenya’ya döndü. Başka evlilikler sonucu sekiz çocuğu olan baba Obama, 1982’de trafik kazasında hayatını kaybetti. Barack Obama’nın annesi ise ikinci kez yine Müslüman olan bir Endonezyalı ile evlendi. Obama'nın bu geçmişi, ABD ve Arap toplumlarında Müslüman olduğu inanışını yaygınlaştırıyordu.