Amerikan Yargıçlar Birliği (AJA), Türk meslektaşları Metin Özçelik ve Mustafa Başer'in tutuklanmasına tepki gösterdi. ABD, Kanada ve Meksika’nın en büyük yargıç örgütü olan AJA'nın Başkanı Hakim Brian Mackenzie, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Mackenzie, meşru hükümetlere “yargıç bağımsızlığını baltalama girişimlerine karşı inandırıcı adımlar atma” çağrısında bulundu.

Merkezi Virginia’da bulunan AJA’nın kıdemli başkanı, "yargı bağımsızlığı" ilkesi gereği, her hükümetin vatandaşlarına adalet ve adil yargılama gibi önemli hakları sağlamak zorunda olduğunu belirterek, “Bu sebeple, Amerikan Yargıçlar Birliği olarak adli görevini yerine getiren herhangi bir hakimin gözaltına alınıp tutuklanmasını esefle karşılıyoruz.” dedi

Avrupa Yargıçlar Birliği de Türkiye'de tutuklanan meslektaşları Metin Özçelik ve Mustafa Başer'in bir an önce bırakılmasını istemişti.

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 62 polisin reddi hakim talebini kabul eden 29. Asliye Ceza Hâkimi Metin Özçelik ile bu isimler hakkında tahliye kararı veren 32. Asliye Ceza Hâkimi Mustafa Başer, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklanmıştı.