Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın 2014 yılına ait raporu açıklandı. KRV Eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jäger’in (SPD) açıkladığı raporda, federal anayasa ve eyalet anayasalarına göre “tehlikeli” ve “aşırı” kabul edilen organizasyonların detaylı şekilde yer alması dikkat çekti. Bakan Jäger raporda selefiler ve aşırı sağcılar üzerinde daha detaylıdurulduğunu belirterek bu iki yapının yakından izlendiğini açıkladı.

Aşırı sağcılar hakkında belli grupların yasaklanmasına varan tedbirlerin düşünüldüğünü ifade eden SPD’li politikacı, selefilere karşıise iki tür tedbir aldıklarını dile getirdi. Bakan Jäger, artık fikirlerini şiddet yolu ile kabul ettirebilecek duruma gelen Kuzey Irak ve Suriye’ye savaşa gidebilecek aşırı eğilimliler için “Selefilikten Çıkış” programı uygulandığını ifade etti.

Alınan diğer tedbirin ise “Yol Rehberi” (Wegweiser) adıverilen program olduğunu belirten KRV İçişleri Bakanı, selefiliğe yeni bulaşan gençve çocuk yaştakileri engellemek üzere eyalet genelinde şimdilik dört şehirde çalışmalara başladıklarını kaydetti. Çocukların ya da gençlerin tavırlarında gariplik hisseden herkesin “Yol Rehberi”programına başvurabileceğini ifade eden Bakan Jäger, programın danışma merkezi gibi çalıştığını vurguladı.

“Wegweiser” programının tüm eyalete hitap edecek şekilde yaygınlaştırılacağına dikkat çeken Bakan Jäger, yıl sonuna kadar Köln, Duisburg, Dinslaken ve Dortmund’da faaliyete geçileceğini söyledi.

RAPORDA TÜRKİYE KÖKENLİLER DE YER ALIYOR

KRV Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın hazırladığı raporda aşırı sağ, aşırı sol, aşırı eğilimli yabancılar, radikalizm ve Scientology başlıkları yer alıyor. Aynı raporda, “Milli Görüş” (IGMG) içerisinde 252 kişinin aşırı fikirlere sahip olduğu ve bunların şüpheli kişi düzeyinde izlendiği kaydedildi. Milli Görüş’te değişim yaşandığına işaret eden KRV İçişleri Bakanı Jäger, bu çerçevede IGMG’nin kurumsal olarak izlenmesine gerek olmadığını sözlerine ekledi.

Aynı başlık altında Türkiye kökenlilerin kurduğu organizasyonlardan Türk Hizbullah’ı da raporda yer aldı. “Aşırı Eğilimli Yabancılar” başlığı altındaki “Türkiye kökenliler” kısmında ülkücülerin “ADÜTF” ismiyle yer aldığı görüldü. Aşırı sol eğilimli ve şiddeti benimseyen örgütler arasında PKK da geniş şekilde raporda yer aldığı ve üye sayısından mali kaynaklarına, amaçlarından metotlarına kadar bütün detaylarına yer verildiği görüldü. Aynıraporda DHKP-C de aşırısol eğilimli örgütler arasında yer aldı.