Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Türk halkının da Pazar günkü seçimlerle değişim arzusunu yansıttığını belirterek, “Sonuçlar, daha fazla güç temerküzünü engelledi." dedi.

AP'de Türkiye ile ilgili ilerleme raporunun kabul edilmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Kati Piri, "Türkiye’de yargı bağımsızlığı, basın ve ifade özgürlüğü gibi konularda ciddi endişelerimiz var." dedi. Piri, seçim sisteminde çok yüksek olan yüzde 10’luk barajla ilgili de açık eleştiriler getirdiklerini kaydetti.

Türk halkının da Pazar günkü seçimlerle değişim arzusunu yansıttığını ifade eden Piri, "Sonuçlar, daha fazla güç temerküzünü engelledi.” dedi. Kati Piri, Kürtleri yeniden siyasi gündemin tepesine taşıyarak çözüm sürecinin sonuca ulaştırılması talebini ortaya koyan seçmenin, siyasi partileri de işbirliği ve uzlaşmaya zorladığını vurguladı. Piri, bu unsurların, yeni hükümetin demokratikleşme sürecini yeniden canlandırması için olumlu bir atmosfer oluşturduğunu kaydetti. AP Türkiye Raportörü, tıkanan üyelik müzakerelerine ivme kazandırmak için Avrupa Birliği’nin harekete geçmesini istediklerini dile getirdi.

"SOYKIRIM İDDİALARININ TANINMASI EK ŞART DEĞİL"

Kati Piri, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili atfın ise kendisi tarafından hazırladığı raporda olmadığını, gruplardan birinin rapora eklenmesini önerdiğini aktardı. Piri, AP’nin iki ay önce benzer bir karar alması sebebiyle bu konuda gelen bir teklifin kabul görmesinin şaşırtıcı olmadığını kaydetti. Piri, bununla birlikte Ermeni soykırımı iddialarının kabulünün Türkiye’nin önüne üyelik sürecinde getirilen ekstra bir şart olmadığını vurguladı.

VOLKAN BOZKIR'IN İADE AÇIKLAMASI 'BİRAZ SAYGISIZLIK'

Raportör Kati Piri, raporu iade edecekleri yönünde AB Bakanı Volkan Bozkır’ın yaptığı açıklamayı ise “Buna nasıl tepki gösterecekleri, Türk hükümetine kalmış. Fakat AP ile diyaloga girmeyip bu şekilde davranmak kuruma biraz saygısızlık olur. Bizim de Türkiye’de olan bazı şeylerle ilgili endişelerimiz var. Fakat kapıları kapatmak yerine diyaloga girmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kati Piri, hazırladığı raporun sadece Türkiye ile ilgili en eleştirel değil, aynı zamanda en yapıcı rapor olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.