Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanları, Rusya'ya Suriye'deki bombardımana son vermesi çağrısında bulundu. Bakanlar, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in, krizin sona ermesi konusunda oynaması muhtemel rol üzerinde ise anlaşamadı.

Rusya'nın hava saldırılarının Suriye'deki krizi derinleştirebileceğini ifade eden bakanlar, büyük endişeye sebep olan operasyonların derhal durdurulmasını istedi. Avrupa Birliği, bu saldırıların hem siyasi süreci hem de insani durumu tehlikeye attığını ve radikalleşmeyi artırdığını belirtti.

Esed rejimine yönelik yaptırımların artırılmasını görüşen bakanlar, Esed'in akıbetinin ne olacağı konusunda ise bir sonuca varamadı. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Esed'le BM aracılığıyla temas kurulması gerektiğini belirtirken, İspanya ise Suriye'de istikrarın sağlanması için Esed'le doğrudan görüşülmesini istedi. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, "Düşmanlar arasında pazarlık yapılır." dedi.

Beşşar Esed'e savaş suçu soruşturması açan Fransa ise Esed'in geçiş döneminde sadece sembolik olarak yer alabileceğini ve Esedsiz bir Suriye üzerinde müzakere başlamadan önce uzlaşmaya varılması gerektiğini savundu. İngiltere ise Esed'in nasıl ve ne zaman gideceği konusunun müzakere edilebileceğini belirtti.