Avrupa Parlamentosu'ndaki ikinci büyük siyasi grup olan Sosyalistler ve Demokratlar (S&D), Türkiye'de HDP ofislerine ve Hürriyet Gazetesi binalarına yapılan saldırıları şiddetle kınadı.

S&D Grup Başkanı Gianni Pittella, köktencilik ve kavmiyetçiliğin Avrupa değerleriyle hiçbir şekilde bağdaşmadığını belirterek, "S&D Grubu olarak Kürt halkına karşı kışkırtıcı söylemleri kınıyor ve Türk hükümetini temel hakları garanti altına almak için gereken önlemleri almaya çağırıyoruz." dedi. Pittella, temel haklar arasında da Avrupa standartlarına uygun olarak özellikle tüm Türk vatandaşlarının ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve çoğulculuğu saydı.

"İKTİDAR PARTİSİNİ ELEŞTİRME HAKKI TEHDİT ALTINA ALINAMAZ"

Demokratik bir ülkede hükümeti ya da iktidar partisini eleştirmenin sınırlandırılamayacağı ve tehdit altına alınamayacağını vurgulayan Pittella, HDP ofislerine ve Hürriyet Gazetesi binalarına yapılan saldırıların kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirti. S&D Grup Başkanı Gianni Pittella, "Türk hükümetine insan haklarıyla ilgili tutumunu değiştirmesi ve insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermeye çağırıyoruz." açıklamasını yaptı.

HÜR VE ADİL SEÇİMLER İÇİN MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜNDE GERİ GİDİŞ DURMALI

S&D Milletvekili ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri ise Türkiye'de şiddetin tırmanmasının çok endişelendirici olduğunu belirtti. PKK'nın terör saldırılarını kınadıklarını belirten Piri, "Kürtlerle barış sürecinin devam etmesi için tüm tarafların ateşi kesmesine acilen ihtiyaç var. Uzlaşma sürecinin başarıyla sonuçlandırılması Türkiye'nin demokratikleşme sürecinin devamı için de kilit önemi haiz." ifadelerini kullandı.

HDP bürolarına ve basın kuruluşlarına karşı vandallığın da kabul edilemez olduğuna vurgu yapan Kati Piri, yetkililerin buı saldırılarla ilgili derhal soruşturma başlatması ve sorumlular hakkında adli sürecin başlatılmasını istedi. Piri, 1 Kasım seçimleri öncesinde siyasi partilerin şiddete maruz kalma korkusu olmadan özgürce kampanya yapabilmelerinin önemine dikkat çekerek, "Medya özgürlüğünde devam eden geriye gidiş artık durmalı ki hür ve adil seçimler garanti altına alınabilsin." ifadelerini kullandı.

HDP BÜROLARINA SALDIRI, SİYASİ GÜDÜMLÜ OLABİLİR ENDİŞESİ

S&D Dış İlişkiler Koordinatörü Richard Howitt de Avrupalı Sosyalistler Partisi nezdinde gözlemci üye olan HDP'ye yönelik saldırıları şiddetle kınadı. Richard Howitt, bunun partiye Kasım seçimleri öncesinde zarar vermek amaçlı siyasi güdümlü bir eylem olabileceğine dair derin endişe taşıdıklarını vurguladı. Howitt, "Kürt halkına tam siyasi ve sivil haklar tanımayan bir Türkiye'nin geleceği yoktur." açıklamasını yaptı.