Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Avustralya'nın sığınmacılara yaptığı muamele ile ilgili hazırladığı rapordan sonra Başbakan Tony Abbott yaptığı açıklamada, "BM’in bize ders vermeye çalışmasından sıkıldık." dedi.

BM, Avustralya'nın sığınmacılara yaptığı muamele ile işkence yapmama anlaşmasını ihlal ettiğine ilişkin rapor hazırladı. Rapora göre Avustralya, işkence, kötü muamele, insanlık dışı tavır ve cezalar başlıkları altında hatalı bulundu.

Raporu hazırlayan Juan Mendes, çocukların sığınmacı kamplarında tutulması ve Avustralya dışındaki sığınmacı kamplarında giderek artış gösteren şiddet olayları nedenleriyle Avustralya’yı eleştiriyor. Raporda ayrıca, biri Sri Lanka ve diğeri Tamillerden oluşan iki ayrı sığınmacı grubun, ülkeden sınır dışı edilmeleri nedeniyle Avustralya’nın uluslararası anlaşmaları çiğnendiği belirtiliyor.

Öte yandan, BM tarafından ilan edilen rapor hükümet tarafından reddediliyor. Raporun açıklanmasının ardından Avustralya Başbakanı Abbott, BM raporunu eleştirerek, "Eğer BM, sığınmacı botlarını durdurduğumuz için Avustralya hükümetini tebrik etmiş olsaydı, bu onları daha saygıdeğer yapardı." ifadesini kullandı.

Abbott, BM’e yönelik ağır eleştirilerine şöyle devam etti: "Ben artık gerçekten Avustralyalıların, BM’in bize ders vermeye çalışmasından sıkıldığını düşünüyorum. Özellikle de Avustralya’ya gelen sığınmacı teknelerini durdurduğumuzu düşündüğümüzde böyle hissediyoruz. Biz botları durdurarak, sığınmacıların denizde ölmelerinin önüne geçtik. Yapılabilecek en insani, en dürüst, en şefkatli şey, bu sığınmacı botlarının durdurulmasıdır."

Kendilerinden önceki hükümetin döneminde sığınmacıların hızla arttığını ve bunlardan 1200 kişinin teknelerle gelirken boğulduğuna dikkat çeken Abbott, "İnsanoğlunun evrensel değerleri adına yapılabilecek en iyi şey bu sığınmacı teknelerini durdurmaktı. Biz de bunu yaptık." dedi.