Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya dışişleri bakanlarının bir araya geldiği MIKTA toplantısında, Güney Kore’nin başkenti Seul’de bir açıklama yapan Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, dünyadaki terör sorununa dikkat çekerek, "İnsan kaçakçılığının önüne geçmek, Avustralya için bir ulusal güvenlik önceliğidir. Çünkü bu iş küresel olarak terörizmi finanse etmekte kullanılıyor." dedi.

Bishop Avrupa’ya yaptığı ziyarette, aralarında IŞİD’in de bulunduğu uluslararası terör örgütlerinin bu çeşit kara para kaynaklarıyla finanse edildiklerini belirtmişti. Bishop başkent Seul'deki bu yorumu ise Güney Doğu Asya’da giderek büyüyen sığınmacı krizinin bir parçası olan Bangladeş ve Rohingyalı mültecilerin hiçbirinin Avustralya’ya yerleştirilmemesi üzerine gelen eleştirilerin ardından yaptı.

Bishop, "Avrupa’da Ortadoğu’daki IŞİD’in de aralarında bulunduğu terörist organizasyonların insan kaçakçılığı yaptıkları konuşuluyor. Avustralya daha önce bu durumu yaşadı. İnsan kaçakçılığının durdurulması gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Avustralya açısından durumun aciliyetine dikkat çeken Bishop, "Bu suç örgütleri, elde ettikleri parayı sadece işlerini ayakta tutmak için değil, terörizmi finanse etmek için de kullanıyor. Bu nedenle, insan kaçakçılığının engellenmesi bizim için bir ulusal güvenlik meselesidir." dedi.

Sydney Morning Herald Ulusal Güvenlik konuları yazarı David Wroe, Bishop'un, terörizmin finanse edilmesi konusunu gündeme getirerek, hükümetin sınır koruma konulardaki sert tutumuna devam edeceğinin işaretini verdiği yorumunda bulundu. Wroe ayrıca, Avustralya hükümetinin 'bu şekilde masum sığınmacıları insan kaçakçılarının eline düşmekten korunacağını' düşündüğünü söyledi.

MIKTA, Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye ve Avustralya’nın İngilizce isimlerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşuyor. MIKTA üyesi ülkeler dünya ekonomisinin 12, 14, 16 ve 17 sıralarında yer alan ülkelerin uluslararası politikalar konusunda dışişleri bakanları nezdinde görüş alışverişinde bulundukları bir platform olmasıyla dikkat çekiyor. Söz konusu ülkeler, ilki 25 Eylül 2013 yılında Birleşmiş Milletler toplantısı sırasında olmak üzere şu ana kadar 4 kere buluştu. MIKTA bu yıl Antalya’da yapılacak olan G20 Zirvesi’nde yeniden toplanacak.