Yeni bir hayat umuduyla Avrupa’ya gelen mültecilerin Macaristan’dan Almanya’ya ulaşmasında ciddi zorluklar yaşanıyor. Bu zorlukları fırsat bilen bazı Viyanalı Türk taksicilerin yüksek ücretler talep etmesi tepki uyandırdı.

Avrupa’nın haftalardır devam eden mülteci krizinde her gün yeni bir skandal çıkıyor. AvusturyaMacaristan sınırında yaşanan yoğunluğa Avusturya Demiryolu şirketi ÖBB’nin yetişememesi üzerine Viyana Ticaret Odası taksicilerden mültecileri Viyana’ya taşıma konusunda yardım istedi. Viyana Ticaret Odası’nın belirlediği çerçevede mültecileri 80 Euro gibi bir ücret karşılığında Viyana tren garına getirmesi gereken taksicilerden bazılarının 300 Euro’ya yakın yüksek meblağlarla mültecileri mağdur ettiği ortaya çıktı.

"BÜTÜN TÜRKLERE MAL EDİLMESİN"

Viyana Ticaret Odası'nın taksi esnafından sorumlu bölümünün Türkiye kökenli başkanı Gökhan Keskin, tablodan dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Özel aracıyla sınırdaki mültecileri gönüllü olarak taşıyan Keskin, sivil halkın ve çok sayıda taksici arkadaşının mülteciler için gönüllü olarak çalıştığını fakat bazı fırsatçı taksicilerin bu davranışının kendisini derinden üzdüğünü dile getirdi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Global Taksi Derneği Başkanı Yaşar Gözel ise "Bu tabloyu sakın bütün Türklere mal etmeyelim. Gerek sivil hayattan gerekse taksici esnafından birçok arkadaşımız mülteci kardeşlerimizi gönüllü ve ücretsiz olarak taşıyorlar. Ama ne yazık ki Türkiye ve Yugoslavya kökenli bazı taksiciler, adeta avcı gibi oralarda bekliyor ve arabalarına aldıkları o gariban insanlardan 200-300 Euro civarlarından para alıyorlar. Bu hiç insani ve ahlaki değil. Dediğim gibi mültecileri ücretsiz olarak taşıyan çok sayıda taksici arkadaşlarımız da var ama bazı taksicilerin bu zor durumdaki insanlara yaptıkları bu muamele bizi derinden üzüyor." şeklinde konuştu.