Azerbaycan basını, matbuat tarihinde önemli bir yere sahip "Ekinci" adlı ilk gazetesinin yayına başladığı günden bu yana geçen 140. yılı "Milli Basın Günü" olarak kutluyor.

Gazeteci Hasanbey Zerdabi tarafından 22 Temmuz 1875'de çıkartılan ve yeniliği, eğitimi ve kültürü yayan "Ekinci" gazetesi, Azerbaycan milli basınının gelişmesinde önemli rol oynadı. Kısa bir zamanda kendisine geniş okur kitlesi toplayan gazete, aydın tabaka insanlar arasında da popülerlik kazanmıştı. Ancak gazetenin insanları sosyal-siyasi süreçler ve bir çok konuda bilgilendirmesinden tedirgin olmaya başlayan dönemin Çarlık Rusya'sı, 1877'de Ekinci'nin yayınına son verdi.

Ayda iki kez olmak üzere toplam 56 sayı basılabilen gazetenin yayın hayatı son bulsa da Ekinci, Azerbaycan milli basın tarihinde ilk esaslı adım olmuştu.

Modern dönemde bilişim teknolojilerinin gelişimi Azerbaycan basınını küresel bilgi ağının bir parçasına dönüştürmekle birlikte, ülkede çok sayıda gazete ve dergi yayınlanmakta. İnternet gazeteciliğinin hızla geliştiği Azerbaycan'da, söz ve basın özgürlüğünün temel prensip olarak yer bulması ile alanında uzman yüzlerce gazeteci ve yazar yetişmekte.

Azerbaycan Milli Basın Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Basın Konseyi üyeleri ile görüştü. Görüşmede Azerbaycan Milli Basını'nın büyük bir tarihi geçmişi olduğuna vurgu yapan Aliyev, merhum lider Haydar Aliyev'in 1998'de basına yapılan sansürü kaldırmasıyla ülkede yeni bir dönemin başladığını hatırlattı. Azerbaycan'ın demokrasinin gelişmesi yolunda hızla ilerlediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, bu konuda basının önemli rolünün olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, ülkenin basın tarihinde önemli rol oynamış gazetecilere milli basının 140. yıldönümü dolayısıyla ödül takdim etti.