Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, büyük sayıda Suriyeli mülteci barındıran Türkiye’nin uluslararası camiadan yeterince destek görmediğini söyledi.

Kuveyt'in ev sahipliği yaptığı 3. Uluslararası Suriye Donörler Toplantısı'na katılan Cevdet Yılmaz, Türk basın mensupları ile bir araya geldi. Suriye’deki krizin 5. yılına girildiğini hatırlatan Yılmaz, bu sürece kadar yaşanılanlarla ilgili bilgilendirmede bulundu.

"Bugüne kadar 300 binin üzerinde insanın bu rejim tarafından öldürüldüğünü değerlendiriyoruz." diyen Yılmaz, “Diğer taraftan 12 milyon insan yerinden edilmiş durumda. 1 milyon civarında insan yaralanmış durumda. Ciddi yoksulluk riski altında işsizlik içinde yaşayan bir nüfus söz konusu. İşsizlik oranının yüzde 60’lara yaklaştığını biliyoruz. Suriye’nin yine altyapısının tahrip edildiğini biliyoruz. Yeni gelen nesiller sağlık ve eğitim anlamında ciddi problemler yaşıyorlar." şeklinde konuştu.

"ULUSLARARASI DESTEĞE İHTİYAÇ VAR"

Suriye’deki saldırılar ve insani sorunlardan dolayı bir neslin kaybedilme tehlikesi yaşandığına dikkat çeken Yılmaz, “Yeni gelen neslin eğitimi bu anlamda en kritik konulardan bir tanesidir. Bütün bu konularda öncelikle bütün uluslararası camianın desteğine ihtiyaç var. Şu anda maalesef bunu yeterince gördüğümüzü söyleyemeyiz. Daha çok krizin bu yükünü komşu ülkeler çekiyor." diye konuştu.

Şu anda Türkiye, Lübnan, Ürdün Irak ve Mısır’da ciddi anlamda mülteci bulunduğunu aktaran Yılmaz, "4 milyona yakın Suriyeli mülteci konumunda. Bunlardan en yüksek oranda Türkiye’de 1,7 milyon civarında Suriyeli misafirimiz var. Türkiye olarak biz her türlü gayreti sarf ediyoruz. Bugüne kadar 5,6 milyar dolar civarında bir harcamamız söz konusudur. Sivil toplum kuruluşlarımızın çabası söz konusu… Eğitimden sağlığa bütün insani desteklerle ilgili çalışmalar yapıyoruz." açıklamalarında bulundu.


"TÜRKİYE YETERİNCE DESTEK GÖRMÜYOR"

Türkiye’nin bugüne kadar uluslararası camiadan yeterinde mülteciler konusunda destek görmediğine vurgu yapan Yılmaz şunları söyledi: "Bugüne kadar maalesef uluslararası camiadan ciddi bir destek gördüğümüzü söyleyemeyiz. Diğer taraftan bu tür konferanslar elbette önemli sadece insani yardım açısından değil Esed rejiminin yol açtığı bütün tahribatın ortaya konması açısından da önemlidir."

"Esed rejimi gitmeden, bu sorun köklü bir çözüme kavuşmadan maalesef bu insani sorunları da bitirmemiz mümkün değil." diyen Cevdet Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Her yıl artarak devam eden bir sorundan bahsediyoruz. Burada konuşma yapan birçok kişi bunun altını çizdi. ABD temsilcisi de "Terör örgütleri ile mücadele etmek, Esed ile yan yana gelmek anlamı taşımaz." dedi. Çok açık bir şekilde pozisyonlarını ortaya koydu. "Esed’le bugün işbirliği yapanlar Esed’in işlediği bütün zulümlere de ortak olmuşlar" gibi güçlü ifade de kullandı. Bu genel anlamda birçok ülkenin de kabul ettiği bir durum. Türkiye öteden beri bunu söylüyordu. Bunu birçok ülkenin ifade etmeye başlamasından da memnuniyet duydum."