Bank Asya’nın yönetimine hukuksuz şekilde el konulması Alman medyasında geniş yer aldı. Bank Asya’nın uzun zamandır hükümetin ve hükümete yakın medyanın baskısı altında olduğunu yazan ekonomi gazetesi Handelsblatt, Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz’ın “Linç kampanyasına maruz kaldık“ dediğini aktardı.

Bank Asya’ya müşterilerinin müdahaleyi protesto ettiğini ve banka önlerinde toplandığını yazan Handelsblatt, hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamuoyu önünde bankaya yönelik söylemlerine dikkati çekti. Aylardır Erdoğan ve hükümet organlarının Gülen Hareketi taraftarlarının üzerine gittiğini belirten SüddeutscheZeitung, birçok gazetecinin tutuklandığını ve Bank Asya’nın da bir süredir baskı gördüğünü hatırlattı.

Alman devlet kanalı ARD’nin haber portalı Tagesschau ise, Türk hükümetinin bir süre önce Bank Asya'nın müşterilerinin vergi, sosyal ödemeler konusunda yetkisini elinden aldığını hatırlattı. Tagesschau, Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz’ın hukuki yola başvuracağını söylediğini aktardı.

Almanya’nın yurt dışı yayın kuruluşu Deutsche Welle, Hizmet Hareketi’ne yakın olan Bank Asya’nın resmi olarak şeffaflık eksikliği iddiasıyla el konulsa da, hükümetin Gülen Hareketi’ne baskı için yönetime el konulduğu yorumlarının yapıldığına dikkat çekti. Bank Asya’nın aylardır hedefi belli bir şekilde polemiğe ve saldırıya maruz kaldığını yazan Deutsche Welle, bankanın bazı hizmetlerinin engellendiği bilgisini verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birçok defa Hizmet Hareketi tabanını dağıtmaya yönelik açıklamalarda bulunduğunu belirten Deutsche Welle, uzun zamandır hareketin ekonomi alt yapısına müdahalenin beklendiğini yazdı. Fethullah Gülen’in AKP’nin Türkiye’yi totaliter bir rejime doğru sürüklediği uyarısına değinen Deutsche Welle, Gülen'in New York Times’a yazdığı makalede, her türlü demokratik eleştirinin AKP tarafından saldırı olarak yorumladığı yönündeki ifadesine de yer verdi.