Almanya'nın Bavyera eyaletinin Passau kenti ve çevresinde her yıl düzenlenen Siyasi Kül Çarşambası (Aschermittwoch) etkinlikleri yine siyasilerin sivri atışmalarına sahne oldu.

En ilginç açıklama ise Bavyera Başbakanı Horst Seehofer’den (CSU) geldi. Muhafazakar siyasi, Passau kentinde yaptığı konuşmada hükümetin sert mülteci politikalarını savundu. “Kim burada yaşamak istiyorsa bizimle yaşamalı.” şeklinde konuşan Seehofer, yoksulluktan ve acıdan kaçan mültecilere Almanya’da yer olmadığını savundu. Bu nedenle Bavyeralı yetkililerin, Kosova’dan gelen mültecileri çabucak geri sürdüğünü ifade eden CSU’lu Başbakan, “Biz Balkanların sosyal devleti değiliz.” dedi.

Daha önce herkesin evinde dahi Almanca konuşması gerektiğini söyleyerek büyük tepki çeken CSU’nun Genel Sekreteri Andreas Scheuer ise mülteciler yasasının ‘sosyal turistler’ için yapılmadığını söyledi.

Vilshofen kasabsında vatandaşlarla buluşan sosyal demokrat SPD’li Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ise, hedef tahtasına CSU’yu koydu. CSU’nun önemli simalarından Franz Josef Strauss’u çocuklarına bile asla örnek göstermeyeceğini söyleyen Gabriel, SPD’nin siyasetiyle Federal Hükümet'i ayakta tuttuğunu savundu.

Yeşiller partisi de CSU’nun enerji politikasını yerden yere vurdu. Yeşiller Partili Cem Özdemir, mültecilere karşı daha açık olunması gerektiğini söyledi. Hür Seçmenler Partili Hubert Aiwanger ise Bavyera Eğitim Bakanı Ludwig Spaenle’ye yüklendi.