Alman Federal Anayasa Mahkemesi'nin geçen hafta Kuzey Ren Vesfalya (KRV) eyaletinde öğretmenlere yönelik genel başörtüsü yasağını kaldırmasının etkileri diğer eyaletlerde de görülmeye başlandı. Konuyu ele alan Bavyera hükümeti yetkilileri, Bavyera okullarında uygulanan başörtüsü yasağını genel olarak kaldırmak yerine farklı bir yol izleme kararı aldı.

Bakanlar kurulunda alınan kararı başbakanlıkta düzenlenen basın toplantısı ile gazetecilere açıklayan Bavyera Avrupa Bakanı Dr. Beate Merk, Bavyera Eğitim Bakanı Dr. Ludwig Spaenle'nin (CSU) eyalet okullarında yasal bir değişikliğe gerek olmadığı kanaatinde olduğunu ve Anayasa Mahkemesi'nin kararının resmi uygulamada dikkate alınacağını duyurdu. Bavyera'da bu konuda şimdiye kadar herhangi bir problem olmadığını belirten Bakan Merk, mahkeme kararını herhangi bir öğretmenin şikayeti olursa ve sırf o öğretmenin durumu için değerlendireceklerini ve alınacak kararda öğrencilerin iyiliğinin ve okul düzeninin göz önünde bulundurulacağını belirtti.

Bavyera okullarındaki uygulamanın 2007 yılında Bavyera Anayasa Mahkemesi tarafından haklı bulunduğunu hatırlatan bakan; şikayetlerin Bavyera Eğitim Bakanlığına mı yoksa okul yönetmeliklerine mi yapılacağı sorusuna cevap veremedi.

Kararın ardından basın bildirisi yayınlayan Bavyera Öğretmenler Birliği Derneği (BLLV) Başkanı Klaus Wenzel, eğitim bakanının tutumuna anlam veremediğini söyledi ve ondan değişen toplumsal gerçekler karşısında daha açık olmasını beklediğini ifade etti.

Yeşiller Partili Ulrike Gote de Bavyeralı bakanı eleştirdi. Gote, din özgürlüğü bir kenara, tüm öğretmenlere eşit davranılmasının okul düzenine katkı sağlayacağını belirtti. Gote ayrıca, öğretmenlerin başlarına ne taktıklarının değil, kafalarından nelerin geçtiğinin ve toplumu nasıl daha toleranslı şekilde eğiteceklerinin önemli olduğunun altını çizdi.