Bavyera Meclisi, önceki akşam çok sayıda Müslüman vatandaşı ağırladı. Mecliste temsil edilen CSU, SPD, Yeşiller ve Hür Seçmenler partilerinin fraksiyonlarının ortak davetleri üzerine gerçekleşen programda vatandaşlar ve milletvekilleri arasında görüş alışverişinde bulunuldu. Siyasetçilerle doğrudan temas sağlayan Bavyera Müslümanları, ikili görüşmelerde istek ve taleplerini yetkililere iletme imkanı buldu.

Türk ve Bavyera müzikleri icra eden Unterbiberger Hofmusik grubunun müziği eşliğinde başlayan programda açılış konuşmasını Bavyera Meclis Başkanı Barbara Stamm yaptı. Stamm, yarım milyondan fazla Müslüman’ın Bavyera’da yaşadığını belirterek, “Kendinizi nasıl hissediyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Programa katılan vatandaşlardan birçoğu yaşadıkları sorunları ve görüşlerini dile getirdi. En çok dile getirilen sorunların başında Alman vatandaşlığı almak için uzun bekleme süresi geldi. Vatandaşların gündeme getirdiği diğer sorunlar ‘ayrımcı söylemlere maruz kalınması’ ve ‘İslam’ın terörizmle bağdaştırılmasından duyulan rahatsızlık’ oldu.

Kültürlerarası Diyalog Merkezi İDİZEM adına programa katılan Meryem Çelik, tüm zorluklara rağmen Almanya’nın iyi bir yolda olduğunu ve insanların tanışmasıyla önyargıların kırılacağını ifade etti. Çelik, önyargıları yıkmak için Alman komşularını ve tanıdıklarını evlerine iftara davet ettiklerini söyledi. Suriyeli bir mülteci de kapıların kendisine de açıldığı için Alman yetkililere teşekkür etti.

Programın organizasyonunda önemli rol oynayan Bavyera Eyalet Milletvekili Markus Rinderspacher (SPD), Bavyera’nın her alanda 1 numara olmak istediğini, fakat göçmen kökenli vatandaşlarla diyalog konusunda diğer eyaletlerin ön sıralarda yer aldığını ifade etti. Program esnasında konuşmacıları dikkatlice dinleyen Bavyera Başbakanı Horst Seehofer ise ilk önce görüşmelerle ve buluşmalarla yabancılığın ortadan kaldırılması gerektiğini ve bu yönde atılacak adımları engelleyecek tartışmalardan uzak durulması gerektiğini ifade etti.