Brüksel’de tertip edilen 13. Dil ve Kültür Festivali’nin kapanış programına bastan sona kadar katılan Belçika Federal Başbakanı Charles Michel, programın ardından yaptığı açıklamada organizasyonu değerlendirdi. “Çok, çok güzel bir organizasyon ve çok güzel bir sembol” diyen Michel, gecede birliktelik, çeşitlilik ve hoşgörü gibi değerlerin öne çıkarılmasının çok iyi bir his verdiğini söyledi.

Programda verilen mesajın çok güçlü olduğunu da kaydeden Michel, “Açılım, hoşgörü ve saygı mesajlarının verilmesi çok önemli. Karşılıklı saygı yeteneğini gösterilebilme, şüphesiz gelecek yüzyılın mesajıdır.” dedi

Organizasyonun kalitesinden de çok etkilendiğini ifade eden Michel, Belçika adına böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu dile getirdi. Program esnasında salondaki coşkuya zaman zaman ortak olan Başbakan, organizasyonun çok dikkat çekici olduğunu ve ayni zamanda Belçika’nın dünyadaki imajına da katkı sağladığını söyledi.

Çocukların performanslarını da değerlendiren Belçika Başbakanı, ortaya sunulan gösterilerden çok etkilendiğini anlattı. Michel, “13-14 yaşındaki çocuklardan çok çok olağanüstü şarkılar dinledik. Hissiyatıma göre sahnede yer alan bazı çocukları, sanat dünyasında uluslararası bir başarıyla tekrar görebiliriz.” dedi.

FEDERAL MECLİS BAŞKANI SIEGFRIED BRACKE: GELEMEYENLER ÇOK ŞEY KAÇIRDI

Belçika Federal Meclis Başkanı Siegfried Bracke ise programla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Bugün şaşırmış bir şekilde muhteşem bir şov izledim. Sadece iyi bir şov değildi üstüne üstlük verilen mesajlar çok barışçıl ve umut vericiydi. Dünya genelinde bütün renkler bir araya geldiler. Gelemeyenler çok şey kaçırdı, 7 bin kişilik yer vardı ve bütün biletler tükenmişti. Dünyamız bildiğiniz gibi çok küçüldü ve artık iletişim halindeyiz, insanlar kültürlerle ve farklı dillerle tanışıyorlar. Bu olanlar aslında 21. yüzyılın bir ürünü. Bazı insanlar bu tür şeylere kapalı olabilir entegre olamadıkları için. Ama bu geleceğimizin ve günümüzün dünyası. Ve kim bu olanlara entegre olamıyorsa, kaybetmiştir. Ve bu aslında bunu kabul etmeyen insanlara güzel bir mesajdı. Bu anlamda burada verilen mesajların hepsini aldık.”

Türkiye’de başlayan fakat son iki yıldır artık Türkiye’de yapılamayan bu festival hakkında da görüş belirten Meclis Başkanı Bracke, “Konu hakkında çok bilgim yok fakat Türkiye’de artık yapılamamasına gerçekten anlam veremiyorum. Sadece bir dünya var ve lütfen birleştirelim ve ayrıştırmayalım. Bu akşam burada verilen mesajlar birleştiriciydi ve bunu yüzde yüz destekliyorum.”

AB KONSEYİ ESKİ BAŞKANI HERMAN VAN ROMPUY: KÖPRÜLER KURULMALI

Avrupa Birliği Konseyi eski Başkanı ve Belçika eski Başbakanı Herman Van Rompuy, şu ifadeleri kullandı:

“Benim için çok beklenmedik bir programdı. 7 bin çok coşkulu insan değişik ülkelerden gelerek bu programı izlediler. 30 ülkeden çocuklar buraya gelerek ülkelerini temsil ettiler. Bu gösteriyor ki farklılıklar aslında değerlendirilmeli ve köprüler kurulmalı. İnsanların kalplerinin açık olması lazım. Farklılıkların bir arada ve güçlü bir konuma getirilmesi gerekiyor. Bunu salonla paylaştığımda salondan verilen tepkiler benim hislerimin de ifadesidir. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki; herkes birbirine muhtaç. İnsanlar birbiriyle iletişim halinde ve. Bu durum ancak barış ve uyum ile gerçekleşebilir. Bunu 28 ülke ile Avrupa Birliği'nde farkına vardık. 70 yıldır barış içerisindeyiz. Bunun bütün dünya çapında olması gerekiyor."

FLAMAN MEDYA BAKANI SVEN GATZ: BİRLİKTE YAŞAMANIN NASIL OLMASI GEREKTİĞİNİ GÖRDÜK

Flaman Hükümeti Medya Bakanı Sven Gatz program öncesinde güzel bir şov beklentisi içerisinde olduğunu ancak salonda bu denli coşkulu bir enerji beklemediğini söyledi. Farklı dillerde yüzlerce öğrencinin bir araya gelmesiyle ilgili de açıklama yapan Gatz, “Bu akşam birlikte yaşamanın nasıl olduğunu ve olması gerektiğini gördük. Bu insanların bu genç yaşta birlikte hareket edebilmeleri çok güzel. Ve en önemlisi birbirlerini tanıyorlar.” dedi. Sven Gatz, çocukların verdiği bu mesajın örnek alınması gerektiğini söyledi.

BRÜKSEL MECLİSİ 2. BAŞKANI FOUAD AHİDAR: BU GİRİŞİM SADECE ALKIŞLANIR

Brüksel Sosyalist Parti (PS) Grup Başkanı ve aynı zamanda Brüksel Meclisi 2. Başkanı Fouad Ahidar, Dil ve Kültür Festivaline 3’üncü kez katılma fırsatı bulduğunu ve harika bir girişim olduğunu aktardı. Ahidar, “ İnanılmaz ve harika bir proje. Dünyanın farklı ülkelerinde öğrencilere, Brüksel’e gelme imkanı sunmak takdire şayan.” dedi. Çocukların bir araya gelmesi ve birbirlerini daha iyi tanıması için sunulan imkanı çok beğendiğini de belirten Ahidar, “Bu inisiyatif sadece alkışlanır. Avrupa Birliğinden, değişik değişik ülkelerden üst düzey insanların buraya gelmesi de, projeyi desteklediklerini gösteriyor. Bu insanlar, yaptıklarınızı destekliyor ve yarının dünyasını iyileştirmek için kullandığınız yöntemleri doğru buluyorlar.” dedi.

MİLLETVEKİLİ WARD KENNES: BU GECEYE ŞAHİT OLMAK ÇOK GÜZEL

Flaman Bölgesi Milletvekili ve Kasterlee Belediye Başkanı Ward Kennes ise yaşayan bir festival izlediğini söyledi ve “Dünyanın farklı ülkelerinden öğrencilerin Avrupa’nın başkentine, çeşitliliğin şehri Brüksel’e gelmeleri çok güzel bir durum. Buna şahit olmak çok güzel.” dedi. Kennes, öğrencilerin verdiği mesajın çok güzel olduğunu ve kendisinin de bu mesaja katıldığını aktararak, "Bu mesajın gerçekleştirilmiş olmasından da çok memnunum. Eğitim ile öğrencilere bu mesajı verebilirseniz, kültürle dans ve müzikle de bunu desteklerseniz, başarılı bir projeye imza atmış olursunuz.” ifadelerini kullandı.

SENARİST ADİL EL ARBİ: BU ORGANİZASYONU ANCAK DELİLER YAPABİLİR

Ünlü Senarist ve “Belçika’nın En Zekisi” programının birincisi Adil El Arbi ise böyle bir organizasyon yapanların ancak deli olabileceğini ifade etti. El Arbi, "Bu organizasyonu gerçekleştirebilmek delice bir şey. O kadar ülkeden bu kadar yetenekli gençleri bir araya getirmek inanılmaz bir şey. Hepsini filmimde oynatabilirim.” dedi.