Belçika Başbakanı Charles Michel Türkiye ve AB ilişkilerini değerlendirildiği bir televizyon programında, tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklığı tercih ettiğini açıkladı. Geçmişte müzakerelerin başlatılması için angajmanlar yapıldığını belirten Michel, bugün ise Türkiye’nin üyelik kriterlerini yerine getirmekten çok çok uzak olduğunu söyledi.

Fransız TV5 Monde kanalında yayınlanan 'L'invite' adlı programa misafir olan Belçika Başbakanı Charles Michel Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi. Türkiye’nin üyelik süreci hakkında ilk kez bu kadar net ifadeler kullanan Michel, Türkiye ile tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklığı tercih ettiğini belirtti. Belçika bugüne kadar Türkiye’nin AB üyeliğini, şartları yerine getirdiği takdirde desteklediğini savunmuştu.

Geçmişte üyelik müzakerelerinin başlaması için adımlar atıldığını söyleyen Belçika Başbakanı, bugün ise Türkiye’nin üyelik kriterlerini yerine getirmekten çok çok uzakta olduğunu vurguladı. Tam üyelik dışında Türkiye ile stratejik alanlarda işbirliği geliştirilebileceğini savunan Michel, "AB üyeliğini konuşmadan, güvenliğimize ilişkin sorunlarımızı, mülteci akımının yönetimine dair zor konulara Türkiye ile beraber bakabiliriz." diye konuştu.

Mülteci kriziyle beraber AB’nin tekrar Türkiye ile diyaloga girmesine de değerlendiren Michel, "Saf değilim. Türk yetkililerin kendi gündemleri ve kendi çıkarları olduğunu biliyorum. Fakat Avrupa Birliği de kendi değer ve çıkarlarını savunur." dedi.