Belçika'nın Flaman Bölgesi'nde geçici kesimhanelere getirilen kurban kesimi yasağı hem muhalefetin hem de hükümet ortaklarının tepkisini çekmeye devam ediyor. Meclis’te yasağın ertelenmesini talep eden Hristiyan Demokrat (CD&V) ve Sosyalist (Sp.a) milletvekilleri, Bakan Ben Weyts’in Müslümanların dini özgürlüğünü ellerinden aldığını savundular.

Flaman Meclisi’nde düzenlenen bir komisyonda koalisyon ve muhalefet parti milletvekilleri ile bir araya gelen Hayvan Refahından Sorumlu Bakan Ben Weyts, belediyelerin geçici kesimhanelerde kurban kesimine gelecek yasağa erteleme talebini reddetti. Tartışmalı geçen komisyon toplantısında koalisyon parti mensupları Hristiyan Demokratlar (CD&V), Flaman Liberaller (Open Vld) ve muhalefetten Sosyalist Partisi (Sp.a) yetkilileri, bakanın tutumunu eleştirerek 'birlikte yaşam' prensibinden geri adım atıldığını söyledi.

Kurban Bayramı’na az bir vakit kala Flaman Bölgesi’ndeki geçici kesimhanelere getirilen uyuşturma şartı belediye yetkilileri tedirgin etti. Müslümanların yoğun olarak yaşadığı belediyeler bu kadar kısa zaman içerisinde kurban kesimlerini sorunsuz organize etmenin zorluklarına dikkat çekerek Ben Weyts’ten kararını ertelemesini istediler. Fakat Bakan Weyts, kararın alındığını ve tek alternatifin şoklu kesim olduğunu söyleyerek tepkileri tekrar üzerine çekti.

POLİS KURBAN BAYRAMI’NDA TEFTİŞ YAPACAK

Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda Flaman Bölgesi’nde toplam 26 bin kurban kesildiğini komisyon toplantısında dile getiren Milletvekili Gwenny De Vroe (Open-VLD) Bakan Weyts’e bu sene bunun nasıl organize edileceğini sordu. Bakan Weyts, valilere ve polis şubelerine bir mektup gönderdiğini ve kesimhanelerde bu sene kesilmesi beklenen kurbanların polisler tarafından teftiş edileceğini açıkladı. Kurbanı uyuşturmadan veya kaçak olarak kesenlerin cezaya çarptırılacağını da ifade etti.

Eski Flaman Bakan ve milletvekili İngried Lieten (sp.a) Bakan Weyts’in bu açıklamasına sert tepki verdi. Lieten, “Bu söylediklerinizle anayasayı çiğniyorsunuz. Anayasa açıkça 'dininizi yaşamada özgürsünüz' diyor. Siz de azınlıkların dini bayramlarını kutladıkları için üzerlerine polis gönderiyorsunuz. Avrupa kanunlarından bahsediyorsunuz ama orada insanlar dini sebeplerden dolayı şoksuz hayvanlarını kesme hakkına sahip.’’ diye konuştu.

Flaman Milletvekili ve eski Heusden-Zolder Belediye Başkanı Sonja Claes (CD&V) hayvanların korunması gerektiğini ama aynı zamanda azınlıkların haklarının da güvence altına alınması gerektiğini hatırlattı. Müslümanlar ile yıllardır çok iyi bir diyalog halinde olduğunu söyleyen Claes, Müslümanların bu konuda kendilerini geliştirmek için çaba gösterdiğini ifade etti. Claes, “Bir yasa çıkartarak Müslümanların yıllardır düzenli bir şekilde kurban kesimi konusunda özgürlüklerini ellerinden alıyorsunuz. Bir çırpıda ellerinden almak hiç hoş değil ve değişimin bir süreci olması gerekiyor. Müslümanlara vakit tanınması lazım.” açıklamasında bulundu.