Mülteciler Belçika’ya akın etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz salı günü 200 kişinin yeterli kapasite olmadığından dolayı kapıdan geri çevrildiği öğrenildi. Artan göçmen sayısıyla baş etmekte zorluk geçen ilgili bakanlık, belediyeleri devreye sokmaya hazırlanıyor.

Mülteci sayısı Belçika’da her hafta artış gösterirken Federal hükümet mülteci kamplarında yaşanan kapasite sorununu çözmek için alternatif önlemler almaya başladı. Belçika’daki göçmen sayısı geçtiğimiz seneye göre iki katına çıkarak 15 bine yükseldi. Belçika Federal İçişleri Bakanlığı'na ait Mülteciler Genel Komiserliği de (CGVS) her ay internet sitesinde yayınladığı raporda göçmen sayısının her gün arttığına dikkat çekmişti. Her gün sabahın erken saatlerinden itibaren Brüksel’de Federal İçişleri Bakanlığı'na yapılan başvurular, yeterli sayıda memurun olmadığı gerekçesiyle işlem görmüyor ve yüzlerce mülteci dışarıda kalarak ertesi gün sabahı bekliyor.

MÜLTECİLERİ BARINDIRMAK İÇİN EK BÜTÇE AYRILIYOR

Belçika Federal Başbakanı Charles Michel (MR), mültecilerin barınmaları için ekstra bütçe ayıracaklarını ve bu meselenin Avrupa’nın genel sorunu olduğuna dikkat çekti. Başbakan Michel, Belçika olarak üzerlerine düşen tüm sorumluluğu yerine getireceklerini ve mültecileri barındıracak yerler inşa ettiğini dile getirdi.

Michel, "Biz daha önce bir karar alarak mülteci meselesinde kapasiteyi arttırmak için ek bütçe ayırdık. Bu görev hükümetin üstlenmesi gereken bir görev. Gelecek haftalarda bu meseleyi tekrar gündemimize alarak bütçe meselesini değerlendireceğiz.’’ açıklamasında bulundu.

AVRUPA İLTİCA POLİTİKASININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR

Federal Göç ve İltica Bakanı Theo Francken (N-VA), Avrupa İltica Politikası'nın yanlış doğrultuda hareket ettiğini ve kota sisteminin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini aksi takdirde bu sorunun uzun vadede sıkıntılar doğuracağını belirtti. Belçika olarak gelen mülteciler için yeni yerler oluşturduklarını söyleyen Francken, "Biz bin 600 mülteci için yeni yerler oluşturmaya çalışacağız ve böylelikle her belediye bir mülteci aile için yer ayırması gerekiyor." şeklinde açıklamalarda bulundu.

BAKANLIK ÖNÜNDE HER GÜN YÜZLERCE İNSAN KUYRUKTA

Her gün sabahın erken saatlerinde Brüksel Kuzey (Nord) istasyonunun yakınında bulunan Federal İçişleri Bakanlığı'nın önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Yüzlerce insan itişe kakışa bir an önce başvurularını gerçekleştirerek içeriye girmek istiyor.

Polis az da olsa müdahale etmek zorunda kalsa bile mülteciler kapasite sorunu yaşamadan içeri girmek için uğraş veriyor. Aksi takdirde ertesi günün sabahını beklemek zorunda kalan mülteciler, geceyi dışarıda geçirmek veya kendi imkânları doğrultusunda hareket etmek zorunda kalıyor. Salı günü sırada bekleyen 300 kişiden sadece 100 kişi içeri alındığı 200 kişinin geri gönderildiği aktarıldı.