Türkiye’nin konuk ülke olduğu Uluslararası Sanat Festivali Europalia’nın açılışı için Brüksel’e gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın planladığı mitinge salon engeli çıktı. 1 Kasım seçimleri öncesi “Teröre Karşı Tek Ses” ismi altında Belçika’da 7 Haziran öncesi yaptığı seçim mitingini tekrarlamak isteyen Erdoğan’a, Brüksel Belediye Başkanı Yvan Mayeur engel oldu. AK Parti’nin Avrupa uzantısı UETD’nin Brüksel’deki 18 bin kişilik “Palais 12” fuar alanını kiralama girişimi Başkan Mayeur tarafından reddedildi.

Brüksel Belediye Başkanı Mayeur, L’Echo gazetesine yaptığı açıklamada, “Palais 12 salonu siyasi buluşmalar için planlanmış bir salon değil. Salon gösteri ve konserler için kullanılıyor. Bu kuraldan taviz veremeyiz.” dedi.

BRÜKSEL OLMAYINCA, 12 BİN KAPASİTELİ FRANSIZ SALONU AYARLANDI

Brüksel’den gelen ret cevabının ardından, UETD yetkilileri Erdoğan’ın 7 Haziran seçimleri öncesi Belçika’nın Hasselt şehrinde miting düzenlediği salona yönlendi.

L’Echo gazetesine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısa zaman içinde aynı salonda tekrar miting yapmanın verimli olmayacağı gerekçesiyle Belçika’dan vazgeçti. Belçika’da istediği salonu bulamayan Erdoğan rotasını bu kez Fransa’ya çevirdi. Erdoğan, “Teröre Karşı Tek Ses” mitingini Brüksel ziyaretinin hemen öncesinde 4 Ekim günü öğlenden sonra Fransa’nın Strasbourg şehrinde gerçekleştirecek. Brüksel’deki salona göre daha küçük olan Strasbourg’un ünlü Zenith salonunun kapasitesi ise 12 bin civarında. Salonun hıncahınç doldurulması konusunda ise herhangi bir sorun yaşanması beklenmiyor.

İZİN VERİLMEDİĞİNİ, UETD DE AÇIKLADI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Belçika’ya geleceği gün vatandaşların otel önünde bir karşılama hazırlığı içerisinde olduğu öğrenildi. Facebook üzerinden koordine olan vatandaşlar, 4 Ekim’de Louiza bölgesinde bulunan Steigenberger oteli önünde toplanmaya hazırlanıyor. UETD Belçika Gençlik Kolları Başkanı Durmuş Ali Fındık’ın organizasyonunu yaptığı Facebook sayfasında: “Bize salonda buluşmaya izin vermeyen Belçika; salona izin vermezsen biz de sokaklara taşarız!” cümlesini kullanması dikkat çekti.

BELÇİKALI SİYASİLER MİTİNGE TEPKİLİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mayıs ayında düzenlediği miting, devlet başkanının tarafsızlık ilkesini çiğnediği ve Belçika’nın içişlerine müdahale ettiği gerekçesiyle Belçikalı siyasilerden tepki çekmişti. Erdoğan’ın ziyaretini Belçika parlamentosuna gündem yapan milletvekili Peter De Roover, “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Belçikalı Türklere siyasi mesaj vererek Belçika içişlerine müdahil olduğunu” savunmuştu.