Almanya'da uzmanlar Berlin ve Brandenburg’da doktorlardan kaynaklanan 666 tedavi hatası tespit etti. Hastalık Sigortası Tıp Hizmetleri’nin (MDK) verdiği bilgilere göre geçtiğimiz yıl hastaların şikâyetleri üzerine düzenlenen bilirkişi raporlarının sayısı bin 759’u buldu. Bir önceki yıl düzenlenen bilirkişi raporu sayısı 639 olarak kayıtlara geçmişti.

Mağdurların tedavi hatalarının farkına özellikle ameliyatlardan sonra vardığı bildirildi. MDK Başkanı Axel Meeßen, özellikle ortopedi, cerrahi ve genel olarak iç hastalıklarla ilgili ameliyatlardan sonra şikâyetlerle karşılaşıldığını ifade etti.

Hataların üçte biri tedavi için yapılan müdahalelerde gerçekleşirken, yüzde 18’i teşhisten, yüzde 15’i ise bakım hatasından kaynaklandı. MDK analizine göre aile hekimleri ile kliniklerdeki tıpçılar arasındaki iletişim de tedavilerin akışına etki ediyor.

Hatalardaki artış sadece bu iki eyaletle sınırlı değil. Ülke çapında hata şüphesiyle hazırlanan bilirkişi raporu sayısı 80 civarında artarak 14 bin 663’e yükselmiş. 155 hasta ise tıbbi hata veya hataya bağlı komplikasyonlar neticesinde hayatını kaybetmiş. Hayatı boyunca sağlığını yitirecek derecede bir tedavi hatasına maruz kalanların sayısı ise bin 294.