Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç vefatının 12. yıl dönümünde mezarı başında yapılan törenle anıldı. Törene Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi ve Aliya İzzetbegoviç'in oğlu Bakır İzetbegoviç, Başbakan Denis Zvizdiç, Boşnak generaller ile vatandaşlar katıldı.

Başkent Saraybosna'daki Kovaçi şehitliğinde yapılan tören Bosna-Hersek milli marşının çalınmasıyla başladı. Ardından Bosna-Hersek savaşında şehitler adına çiçek konuldu ve dualar edildi. Aliya İzzetbegoviç'in mezarı başında devam eden törende Bilge Kral'ın ülke için yaptığı fedakarlıklardan bahsedildi ve dualar edildi.

Bosna Hersek'in Bosanski Samats şehrinde 1925 yılında doğan Aliya İzzetbegoviç, komünist Yugoslavya’da kurduğu Genç Müslümanlar adlı dernekte gösterdiği faaliyetler yüzünden yirmili yaşlarında dört yıl hapis yattı. 1983 yılında çıkardığı İslam Manifestosu adlı eseri yüzünden de 14 yıl hapse mahkum olan ancak 5 yıl yattıktan sonra özgürlüğünü kazanan İzzetbegoviç, savaş öncesinde siyasete girdi ve Bosna-Hersek’in cumhurbaşkanı seçildi. 1992’de bağımsızlık referandumu çağrısı yaptı ve yüzde 99’luk bir oyla kabul edilse de Bosna Savaşı patlak vermiş oldu. Savaşta başkomutanlığı üstlenen İzzetbegoviç, barışın ardından sağlık sorunlarının baş gösterdiği 2000 yılına kadar cumhurbaşkanlığı görevini sürdürdü. İzzetbegoviç, 2003’te vefat etti.