Yunanistan'ın Sakız Adası bu yıl da iki kilise cemaati arasındaki geleneksel roket savaşlarına sahne oldu. Aralarında Türkiye'den turistlerin de bulunduğu binlerce kişi, görsel şölen için adaya akın etti. İki grup karşılıklı olarak onbinlerce roket ateşledi.

Yunanistan'ın Sakız Adası, Paskalya Yortusu'nda Vrandados Köyü'ndeki Aziz Markos ile Panagia Erityani kiliseleri arasında yaklaşık 150 yıldır süren geleneksel roket savaşlarını izlemek için gelen binlerce turiste ev sahipliği yaptı. Yapımına aylar öncesinden başlanan el emeği roketler ve rampaları, hava kararmadan önce hazırlandı. Akşam saatlerinde başlayan roket savaşı, gece yarısından sonra bitti. Polis, gelen şikayetler üzerine roket savaşını 4 kez durdurdu.

TÜRKİYE'DEN SAKIZ'A TURİST AKINI

Türkiye'nin Çeşme limanından Sakız Adası'na yaklaşık 4 bin civarında Türk turistin roket savaşlarını izlemek için geldiği açıklandı. Sakız Adası'ndaki liman gümrüğünün yoğunluk sebebiyle yetersiz kaldığı, uzun kuyrukların oluştuğu bildirildi.

Ortodoks Hıristiyan dünyasının en büyük dini bayramı olarak kabul edilen 40 günlük perhizin bu gece yarısı sona ermesiyle birlikte kutlanmaya başlanan Paskalya Yortusu, büyük ayin ile başladı. Hıristiyanlar, Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesinin ardından bu gece dirilişine ve göğe yükselişine inanıyorlar. Paskalya Yortusu'nun başlangıcı sayılan Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece, ülke genelinde çeşitli geleneksel etkinliklerle kutlanıyor. Sakız Adası'nda aylar öncesinden hazırlanan el yapımı on binlerce roket, gece yarısına kadar süren roket savaşı için kiliseler karşısındaki rampa mevzilerine taşınıyor.

SAKIZ ADASI GÖRSEL ŞÖLENLE AYDINLANIYOR

Roket savaşlarının tarihi 1800'lü yıllara dayanıyor. İki kilise grubu, roket savaşının kazasız sonuçlanması için konulan kurallara harfiyyen uyuyor. İki taraf da eşit sayıda roket ateşliyor. Sakız Belediyesi'nin de desteğiyle kilise ve civarındaki evlerin tamamı çelik örgülü tellerle yangına ve olası kazalara karşı çevriliyor. Etraftaki otomobiller ise belediyenin gösterdiği park alanlarına çekiliyor.

400 metre uzaklıktaki iki kilise arasındaki savaşta, Aziz Markos cemaatinin hedefi Panagia Erityani kilisesinin saatini vurmak. Panagia Erityani cemaatinin hedefi ise Aziz Markos kilisesinin kubbesi ve kapısındaki aslan ikonunu vurmak.

Roket savaşı, geceyi aydınlatan ışık şöleni eşliğinde gece yarısından sonra tamamlandı. Renk cümbüşünü izlemek için adaya gelen turistler, yüksek tepelere çıkarak iki grup arasındaki mücadeleyi izledi. Roket savaşını görüntülemek için yabancı basın mensuplarının da adaya geldikleri öğrenildi. Bu arada roket savaşları sebebiyle patlak veren iki yangına ise hazır bekletilen itfaiye görevlileri müdahale etti.