Orta Asya ülkelerini ziyaret eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ziyaretinin son durağı Türkmenistan'da resmi temaslarda bulundu. BM Genel Sekreteri Ban, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Oğuzhan Köşkü'nde bir araya geldi. Berdimuhamedov ile Ban Ki-mun, Orta Asya bölgesinde barış ve güvenlik, uyuşturucu ile mücadele, iklim değişikliği, enerji güvenliği gibi pek çok konuda görüş alışverişinde bulundu.

Resmi görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenlendi. Devlet Başkanı Berdimuhamedov basın toplantısında, Türkmenistan ile BM arasındaki güncel konuları değerlendirdiklerini ifade etti. BM ile çeşitli alanlarda işbirliğine hazır olduklarını belirten Berdimuhamedov, Birleşmiş Milletleri dünyada barışın garantörü olarak gördüklerini söyledi.

AFGANİSTAN'I DEĞERLENDİRDİK

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, BM Genel Sekreteri Ban ile Afganistan'daki son gelişmeleri değerlendirdiklerini kaydetti. Afganistan'da kalıcı barışın sağlanması için diplomatik yollara başvurulması yönündeki tutumlarının değişmediğini söyleyen Berdimuhamedov, bu ülkenin kalkınması için gereken yardımı vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Türkmen Devlet Başkanı Berdimuhamedov, ayrıca dünyada silahsızlanma konusunun önemli olduğuna dikkat çekerek, Asya'da silahsızlanma ile ilgili bölgesel merkezin kurulmasını teklif ettiklerini söyledi. Berdimuhamedov, BM ile enerji güvenliği ve iklim değişikliği alanlarında işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bu göreve geldikten sonra 2 defa Orta Asya ülkelerini ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkmenistan'da dünyada ve kendi bölgesinde barış ve güvenliğin sağlanmasına önemli katkılarda bulunduğunu kaydeden Genel Sekreter Ban, özellikle Afganistan'a yaptığı insan yardımlardan ve bu ülkenin kalkınması yönünde ileri sürdüğü inisiyatifler için teşekkür etti.

Dünyada barış olmazsa, kalkınmanın olmayacağına dikkat çeken BM Genel Sekreteri, bölge ülkelerinin daha önce 2010 yılında yaptığı ziyaretten bu yana ülkelerin çok değiştiğini ve her alanda önemli gelişmeler elde ettiğini söyledi. Türkmenistan'ın ekonomideki başarılarından söz eden Genel Sekreter, ekonomik büyümede çift hanelere ulaşmasının gurur verici olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Aşkabat temasları kapsamında Uluslararası İnsani Bilimler ve Kalkınma Üniversitesi'ni ziyaret etti. Üniversite öğrencilerine hitap eden Genel Sekreter Ban'a üniversite tarafından Fahri Doktora unvanı verildi.

Tacikistan ziyaretiyle Orta Asya turuna başlayan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, daha sonra sırasıyla Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ı ziyaret etti. Türkmenistan ziyaretini yarın tamamlayacak olan BM Genel Sekreteri, 2010 yılında bütün bölge ülkelerini ziyaret etmişti.