Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’nin raporu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bozkır, “Ortaya çıkacak taslağın Türkiye’ye zarar verecek belge olmasını önlemesi mecburiyeti var. Bu kağıdın bütün AB tarafında hazırlanan ilerleme raporu olsun açıklamalar olsun, ortaklık konseyi belgeleri olsun hepsi gibi bununda yararlı bir belge olması lazım.” dedi.

Ankara Palas Devlet Konukevi'nde yapılan 'Reform Eylem Grubu' 2. toplantısına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ katıldı.
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır Reform Eylem Grubu’nun toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. ‘Avrupa Parlamentosu Raportörü Piri'nin raporunda Türkiye ile ilgili olumsuz eleştirileri vardı bu raporla ilgili neler düşünüyorsunuz, herhangi bir temasınız oldu mu?’ sorusuna Bakan Bozkır, Piri'nin Avrupa Parlamentosu'nda yeni bir raportör olduğunu ifade ederek “Türkiye’ye yakın ilişkisi olan dost bakan raportör. İlk taslağını hazırladı. Bunun içinde Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu raporlarının normal süresinde olduğu gibi değişik görüşler arasında bir ortak nokta bulmaya çalışan bir taslak oldu. Onun içinde memnun olduğumuz, rahatsızlık duyduğumuz bölümler olacaktır.” dedi.

Raportöre, bir mektup yazdığını belirten Bozkır, “Raporda yer alması gereken hususlar. Örneğini de hem Avrupa Parlamentosu başkanına ve gurup başkanlarına gönderdim." bilgisini verdi.

Parlamenterlerin çok sayıda değişik öneri verdiklerini ifade eden Bozkır, “Bu her zaman böyle olmuştur. Bu seferde bu taslağı 400 üzerine değişikli önerisinin verildiğini görüyoruz. Bunlarla ilgili olarak da çalışmaları yapıyoruz, görüşlerimizi ileteceğiz.” şeklinde konuştu.
Raportöre önemli sorumluluk düştüğünü kaydeden Bozkır, “Ortaya çıkacak taslağın Türkiye’ye zarar verecek belge olmasını önlemesi mecburiyeti var. Bu kağıdın bütün AB tarafında hazırlanan ilerleme raporu olsun açıklamalar olsun, ortaklık konseyi belgeleri olsun hepsi gibi bununda yararlı bir belge olması lazım. Gerçekten iki tarafın bunu ilerde kullanabilecekleri bundan yararlanacakları atacakları adımlarda tenkitler olsun içinde yer alan görüşler olsun. Kullanabilecekleri belge olması lazım.” olduğunu söyledi.

“ÜMİDİMİZ BU RAPORUN HİÇBİR ŞEKİLDE KAALE ALMAYACAĞIM KAĞIT OLMASI”

Bozkır, konuşmasını “Mart sonunda Dışişleri Komisyonu'nda oylanacak, Nisan sonunda da Avrupa Parlamentosu'na geçecek. O zamana kadar çabalarımızı sürdüreceğiz. Parlamento komisyonu başkanı olsun, parlamentodaki milletvekillerimiz olsun bu konuda sürekli temas halindeler. Ümidimiz bu raporun hiçbir şekilde kale almayacağım kağıt olmasını ve önlenmesi ortak kağıdımız ve yararlanabileceğimiz kağıt olması.” diye tamamladı.