Brezilya tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet yargılanması olarak bilinen Mensalao davasından ceza alan ve İtalya’ya firar ettikten sonra yerel polis tarafından yakalanan Banco do Brasil eski yöneticilerinden Henrique Pizzalato’nun Brezilya’ya iade edilmesine karar verildi.

Üç yıl önce Brezilya Federal Mahkemesi tarafından sonuçlandırılan davada, Banco do Brasil eski yöneticisi Henrique Pizzalato yolsuzluk, kara para aklama ve zimmete para geçirme suçlarından 12 yıl 7 ay hapse mahkum edilmişti. Davanın neticelenmesinin ardından adaletten kaçan Pizzalato’nun, sahte pasaportla İtalya’ya firar ettiği tespit edildi. Banka yöneticisinin izini süren Brezilya hükümeti, farklı bir suçla İtalyan polisi tarafından yakalanan ve Modena şehrinde hapse atılan Pizzalato’nun iadesini talep etti. Ancak İtalyan makamları Brezilyadaki hapishane koşullarının iyi olmamasını gerekçe göstererek Brezilya makamlarının talebini geri çevirdi.

Pizzalato’nun iadesi için yaklaşık iki yıldır diplomasinin tüm kanallarını zorlayan Brezilya hükümeti, beklediği neticeye geçtiğimiz hafta ulaştı. İtalyan mahkemeleri, Brezilya Bankası eski yöneticisinin Brezilya’ya teslim edilmesini kararlaştırdı. Kulis bilgilerine göre iki ülke arasında pazarlık yapıldığı ifade edilirken Brezilya makamları ve İtalyan mahkemeleri bu iddiaları yalanladı. İade kararının ardından Brezilya hükümeti adına yapılan açıklamalarda, bu kararın siyasi bir başarı olarak görüldüğü ifade edildi.