Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da Cumhurbaşkanı Michel Kafando, Başbakan ve bakanları kabine toplantısı sırasında gözaltına alan bir grup Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı askeri, General Gilbert Diendere'nin geçiş konseyi lideri olarak görevlendirildiğini açıkladı. Devlet televizyonunda bildiri okuyan bir askerî yetkili, ülkenin kara ve hava sınırlarının kapatıldığını ve akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

Birleşmiş Milletler, ABD ve Fransa'nın kınamasına rağmen ordu, seçimlere yaklaşık bir ay kala Cumhurbaşkanı Kafando'yu görevden aldığını ve hükümeti fesh ettiğini açıkladı.

Ülkede Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, 27 yıl yönetimde kalan ve Ekim'de halk tarafından devrilen Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin önemli destekçilerindendi.

Devlet televizyonu RTB'de "Ulusal Demokrasi Konseyi'nde bir araya gelen vatansever kuvvetler bugün yoldan sapmış geçiş rejimini sonlandırmaya karar verdi." ifadesini kullanan askerî yetkili, devrik Cumhurbaşkanı Compaore'nin 11 Ekim'de yapılacak seçimde adaylığının kanunla engellenmesinin halk arasında "ayrımcılık ve endişeye" sebep olduğunu iddia etti.

Askerler, Cumhurbaşkanı Kafando ve Başbakan Yacouba Isaac Zida'yı görevden alan Cumhurbaşkanlığı Muhafızlarını protesto etmek için Bağımsızlık Meydanı'nda toplanan yüzlerce göstericiyi uyarı ateşi açarak dağıttı. Görgü şahitleri, başkent Ouagadougou'nun belli bölgelerinden silah sesleri gelmeye devam ettiğini bildirdi.