Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta iki kesim arasında yürütülen müzakerelerdeki kararlılığın devam etmesi durumunda bu yıl içerisinde çözüm olabileceğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu heyetler arası görüşme sonrasında ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Bakan Çavuşoğlu, iki tarafta da kararlılık olması durumunda Kıbrıs’ta bu yıl kalıcı bir çözüm yaşanabileceğini kaydetti. Annan Planı zamanında Türkiye’nin kararlılığı nasılsa bugün de aynı düzeyde olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “Bazen bunu bir taviz olarak değerlendirenler de oluyor. Bu bir taviz değildir. Bu adil ve kalıcı bir çözüm için Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaya koyduğu karardır. Aynı kararlılığı Sayın Cumhurbaşkanı Akıncı, Müzakereci Özdil Nami ve çalışma arkadaşlarında da görüyorum.” şeklinde konuştu.

“KARARLILIĞIN DAHA FAZLA ARTMASINI TEMENNİ EDİYORUZ”

Son günlerde Kıbrıs konusunda yaşanan olumlu havanın Rum kesimindeki kararlılığı daha da arttırması temennisinde bulunan Çavuşoğlu şunları söyledi: “Umarız Rum kesiminde de şu anki kararlılık artarak devam eder. Tamamında bu sonuca ulaşabiliriz. Aslında iki taraf da kalıcı acil bir çözümün sunabileceği fırsatların farklında… Sadece Yunanistan ve Türkiye değil Kıbrıs’taki çözüm süreci Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler'i de yakından ilgilendiriyor. Dolayısıyla buradaki bir çözümün herkese faydası olacaktır. Kıbrıs adası barış ve kalkınma adası olacaktır. Biz her zaman bu süreçte oluğu gibi KKTC’nin yanında olduk bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz.”

“GARANTÖRLÜK 5’Lİ TOPLANTIDA KONUŞULACAK”

Garantörlüğün kaldırılması talepleri konusunda kendisine yöneltilen bir soruya cevap veren Çavuşoğlu, "Bu sürecin sağlık bir şekilde yürüyebilmesi ve sonuç alınabilmesi için spekülatif haberlerden konulardan kaçınmak gerekiyor. Şu anda müzakereler iki lider ve müzakereciler arasında devam ediyor. Ama bir yol haritası var. Bunun sonunda biliyorsunuz 5’li bir toplantı olacak. Bu tür konular o toplantılarda o ülkeler arasında konuşulacak. Bu konuları şimdiden gündeme getirip gündemi meşgul etmenin ve ya konuyu başka yerlere çekmenin hiçbir faydası yok. Zamanı geldiğinde buradaki pozisyonlarımız ve tutumlarım açıklanır.” ifadelerini kullandı.

AKINCI: YENİ BİR DÖNEME GEÇME ZAMANI GELMİŞTİR

Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı da Türk hükümet yetkililerine Kıbrıs konusundaki desteklerinden dolayı teşekkür etti. Kıbrıs’ta artık bir çözüme ulaşılmasının zamanının geldiğine Türkiye’nin de yürekten inandığını aktaran Akıncı şunları söyledi: "Kendilerinin vermekte olduğu bu desteğe teşekkür ediyorum. Ben de yürekten inanıyorum ki Kıbrıs’ta yıllar süren çözümsüzlükten sonra da artık iki tarafın da meşru hak ve çıkarlarını gözetecek Kıbrıs’ta toplumumuzu eşitlik ve güvenlik içinde yaşatacak yeni bir döneme geçmenin zamanı gelmiştir. Müzakerelerimizin amacı bu doğrultudadır. Temenni ediyoruz ki Perşembe günü ikinci resmi buluşmamızı gerçekleştireceğimiz Sayın Anastasiadis ile artık bu süreci olumlu bir şekilde sonuçlandırabilelim ve Kıbrıs’ın gelecek kuşakları artık çok daha farklı bir geleceğe ulaşabilsinler. Bu çerçevede çalışmalarımızı sonuna kadar yürüteceğiz ve temenni ederim ki başarıya ulaşabilelim."