TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 1915 olayları ile ilgili öne sürülen "soykırım" iddiasının Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine katkı sağlamadığını, aksine bundan en çok Ermenistan’ın zarar gördüğünü söyledi.

Rusya ziyareti çerçevesinde TASS haber ajansında düzenlenen toplantıda konuşan Çiçek, “Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için 2009’da protokoller imzalandı. Maalesef Ermenistan bu protokolleri meclis gündeminden çekti. Ermenistan Anayasa Mahkemesi de bunu büyük ölçüde engelleyen bir karar verdi. Bizim meclisin gündeminde bu konu duruyor. Eş zamanlı onaylanacaktı.” bilgisini verdi.

SOYKIRIM HUKUKİ BİR KAVRAM

1915’de yaşananlar ile ilgili gerçekleri öğrenmek isteyenlerin tarihçilerin ve bilim adamlarının önünü açması gerektiğini ifade eden Çiçek, “Biz arşivlerimizi açtık. Rusya’da, İngiltere’de, Ermenistan’da arşivler var. Gerçekler öğrenmek isteniyorsa bu ortaya konmalı. Biz çıkan sonucu kabullenmeye hazırız. Bu gerçeği önemli bulmayıp, bundan çıkar elde etmeye, karalamaya devam etmek istiyoruz deniyorsa, Türkiye de tutumunu alır. ‘Soykırım’ hukuki bir tanımdır. Bunun unsurları olmadan karşılıklı suçlama olacaksa, o kadar çok sorun buluruz ki, yaşadığımız dünyayı yaşanmaz hale getiririz.” uyarısında bulundu.

1948’de kabul edilen Soykırımı Önleme Sözleşmesi’ni hatırlatan TBMM Başkanı, “Ne olursa soykırım olur, orada açıkça yazılı. Yaşanan her acı soykırım olarak nitelenemez. İkinci Dünya Savaşı’nda Rusya’da ölen 9 milyon insana ne denecek?” sorusunu yöneltti.

ACILARDAN HUSUMET ÇIKARARAK POLİTİKA YAPIYORLAR

Türkiye’nin yaklaşımının son derece doğru bir yaklaşım olduğunu savunan Çiçek şu ifadelerini kullandı: “Birinci Dünya Savaşı’nda 20 milyon insan öldü. Sadece Ermeniler öldü derseniz, bu insani değil. Bu tür söylemler, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine katkı sağlamıyor. Bundan da en çok Ermenistan zarar görüyor. Acılardan husumet çıkararak politika yapmak isteyenler böyle bir yolu tercih ediyor.”

SADECE ERMENİLER ACI ÇEKTİ YAKLAŞIMI İSTİSMARCI BİR YAKLAŞIM

Türkiye’nin 1915 olaylarının aydınlatılmasına yönelik katkı sağlayacak ülkelerle işbirliğine hazır olduğuna değinen TBMM Başkanı, “1915 Birinci Dünya Savaşı’nın en yoğun yaşandığı tarih. Adı üzerinde dünya savaşı. Bunun çok önemli bir kısmı da bizim önceki devletimiz Osamanlı toprakları üzerinde cereyan etti. 20 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Sadece Ermeniler değil, Türkler, Ruslar, Balkanlar acıları yaşadı. Ama bu savaşta diğer acıları bir tarafa bırakıp, sadece Ermeniler acı çekti yaklaşımı istismarcı bir yaklaşım.” eleştirisi getirdi.

PARLAMENTOLAR MAHKEME DEĞİL

1915 olayları ile ilgili parlamentoların karar almasına tepki gösteren Çiçek, 1915 olaylarının bilimsel olarak ispat edilmeden, bir toplumu soykırım yaptı diye suçlamanın ahlaki olamayacağını söyledi. Parlamentoların politikalarını beğenmediği ülkelerle ilgili bu yönde kararlar alarak suçlayabileceğini ifade eden Çiçek, parlamentoların mahkeme olmadığını söyledi.

Vatikan’dan yapılan ‘soykırım’ tanımlamalarını da eleştiren Çiçek, din adamı konumunda olanların barışa katkı sağlamaları gerektiği uyarısında bulundu. Ayrımcılık ve nefret söylemlerinin yeni yanlışların kaynağı olacağını vurgulayan Çiçek, bunun ne sıfatlarına ne de makamlarına yakışmadığını ifade etti.