Çin, kirli ve düzensiz olduğu şikâyetleri üzerine turistik alanlardaki tuvaletlerde "devrim" yapacağını açıkladı. Buna göre ülkede 33 bin 500 yeni tuvalet yapılacak, 25 bini de yenilenecek.

Yetkililer, bundan böyle turistik alanlarda tuvaletlerin, daha temiz ve 3 yıldızlı standartları karşılayacağını belirtti. Özellikle yabancılar, Çin’deki turistik yerlerdeki tuvaletlerin suyu, kapısı ve bölmesi olmaması gibi hoş olmayan manzaralar karşısında uzun zamandan beri şikâyet ediyor.

Çinli yetkililer, bu şikâyetler karşısında radikal önlemler alma yoluna gitti. Buna göre, 3 yıllık plan kapsamında ülke genelinde turistik alanlara 33 bin 500 yeni tuvalet yerleştirilecek, 25 bini de yenileyecek.

Açıklama, geçtiğimiz günlerde Çin Milli Turizm İdaresi Başkanı Li Jinzao’dan geldi. Li, bundan böyle ziyaretçilerin uğrak yerlerinde ve restoranlardaki tuvaletlerin daha temiz ve ülkenin üç yıldız standardına uygun olacağını ifade etti. Li ayrıca, 2015’te 13 bin yeni tuvaletlerin kurulacağını da kaydetti.

Resmi Xinhua haber ajansı ise bu adımın, hükümetin turistik alanlardaki tuvaletlerin yetersiz, bazıların da pis ve düzensiz olduğu ve daha iyi bir yönetime ihtiyaç duyulduğunu kabul etmesinin ardından geldiğine dikkat çekti.

YABANCILARIN HAYAL KIRIKLIĞI: ÇİN’DEKİ TUVALETLER

Çin’e gelen yabancılar ilk hayal kırıklığını umumi tuvaletleri kullanırken yaşıyordu. Çin’de umumi kullanılan alaturka tuvaletler, özellikle turistik mekânlarda engelliler ve bazı sorunları olanlar için bir işkenceye dönüşüyor. Ayrıca, kapı ve bölmeleri bulunmayan bu tuvaletler yan yana dizilmiş durumda. Ayrıca karşılıklı veya yan yana oturarak ihtiyaç gideriliyor. Girişte ise halkın kendi kâğıdını kendilerinin getirmesi isteniyor. Çin’deki tuvaletlerde kadın-erkek bölümleri ayrı olmasına karşın, tuvaletlerin durumları yabancıların uzun zamandan beri eleştirdiği bir konu. Özellikle Batılı turistler için şehir dışındaki yerlere gitmek tuvalet sorunundan dolayı adeta işkenceye dönüşüyor.

Çin, ev sahipliği yaptığı 2008 olimpiyatları öncesi ülkedeki tuvaletlerde bir dizi reforma gitmiş ancak bunlar yeterli görülmemişti. Pekin’deki Tiananmen Medyanı’ndaki umumi tuvaletler de 2008 olimpiyatları öncesi yenilenmişti.

Çin’in başkenti Pekin’de Kasım 2004’te yapılan ve teması "herkese temiz tuvalet" olan Dördüncü Dünya Tuvalet Zirvesi’de Çin’deki tuvaletlerin durumu Çinli yetkilileri harekete geçirmişti. Şimdilerde tuvaletlerin durumlarında belirgin düzelmeler görülse de bunun yeterli olmadığı belirtiliyor. 2004’teki zirvede konuşan Singapur Doğayı Koruma Kurumu Başkanı Simon Tay, "Kurmak kadar bakım ve kullanma da çok önemli. Çin bu konu üzerinde devamlı ciddiyetle durmalı." diyerek, Çinli yetkilileri uyarmıştı.

2004 rakamlarına göre Çin’de her 10 bin kişiye 3,18 umumi tuvalet düşüyordu. Çin, bu durumu değiştirmek için 2004-2007 yılları arasında yaklaşık 40 milyon dolar harcamıştı.