Avustralyalı ilaç şirketi Swisse, Hong Konglu bir şirkete 1,67 milyar dolara satıldı. Melbourne merkezli dünyaca ünlü dev vitamin şirketi 1960’lı yıllarda Kevin Ring tarafından st Kilda semtinde organik gıda ürünleri satan bir fırın olarak kurulmuştu.

Kevin Ring İsviçre’ye yaptığı bir gezi sırasında bu ülkedeki vitamin ve bitki kökenli ilaç sektörünün potansiyelini farketmiş ve fırıncılık işini vitamin ve doğal ilaç işine dönüştürmüştü. Şirket, ilk ürünü olan polen tabletlerini 1972 yılında piyasaya sürmüştü. Sonraki yıllarda da hızla büyüyerek bir dünya markası haline gelen Swiss ilaç şirketi 1980’li yılların sonunda, global piyasalarda 200 çeşit ürünü olan bir dev haline gelmişti. Satışın, aileye büyük bir kâr sağlayacağı belirtiliyor.

Swiss şirketi Avrupa, Asya ve Güney Amerika piyasalarında Proctor and Gamble isimli dünya devinin lisansı altında satış yapıyor.

Ring ailesi şirketin yüzde 20 hissesine elinde tutmaya ve yine kâr etmeye devam edecek. Şirketin yüzde 80’lik ana hisseleri de Hong Kong merkezli Çinli bir şirket olan Biostime tarafından kontrol edilecek.

Biostime ilaç şirketi, Çinli müşterileri için bebek maması üretiyor.

Çinliler son yıllarda bitkisel özlü vitamin ilaçlarına karış büyük talep gösteriyor. Avustrayalı vitamin şirketi olan Blackmores hisseleri ise Çin piyasalarındaki satıştan kaynaklanan kârların ardından, son bir yıl içinde yüzde 300 gibi müthiş bir miktarda artış gösterdi. Blackmore hisse senetleri şu anda 133 dolar seviyesinde.