KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hellim konusunda Avrupa Komisyonu’nun kabul ettiği geçici formülle sağlanan ara çözümden duyduğu memnuniyeti belirtti. Akıncı, "KKTC'de hellim ismiyle üretilen bu ürünün tescili oldukça önemli... Bu tescilden sonra hellim sadece Kıbrıs'a ait bir ürün olacaktır." dedi.

Mustafa Akıncı, dün İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamalarda, görüşmenin verimli geçtiğini belirtti.

İngiltere’nin hem Avrupa Birliği (AB) üyesi, hem de garantörlerden biri olduğunu ifade eden Akıncı, “İngiltere’nin, Kıbrıs’la ilgili uzun bir geçmişi var. Dışişleri Bakanlığı seviyesinde bu ziyaret önemlidir. Kendisiyle 1 saate yakın iyi bir görüşme yaptık. Kıbrıs konusunun geldiği aşama hakkında kendisine bilgi verdik. Onların görüşlerini dinledik. Bu çerçevede iyi bir görüşme oldu." şeklinde konuştu.


"GÜNEY KIBRIS, KKTC'DE DENETİM YAPAMAYACAK"

Hellim meselesiyle ilgili sorulara da cevap veren Akıncı, şunları söyledi:

"Biliyorsunuz ki, AB’ye bir çözümle birlikte iki taraf da aynı anda üye olamadı. 10 yıl önce biz çözüme ve AB üyeliğine evet dediğimiz halde ne yazık ki AB’ye giremedik. Rum tarafının hayır oyuyla bunun dışında kaldık. Rum tarafı hayır demesine rağmen bütün Kıbrıs adına AB’ye üye oldu. Dolayısıyla AB ile resmi ilişkilerde şu anda maalesef sadece Rum tarafı yetkili konumda. Ancak Rum tarafının Kuzey Kıbrıs’ta yetkisinin geçerliliği yok. Dolayısıyla ara formüller üretiliyor. Hellim konusunda da, normalde diğer ülkelerde olan, o üye ülkenin Tarım Bakanlığının denetiminin olmasıdır. Ama bizim ülkemizde, çözümü olmadığı koşullarda Güney Kıbrıs’ın Tarım Bakanlığı’nın Kuzey’de herhangi bir etki ve yetkisi olamayacağı açıktır. Bu nedenle kuzeyde Bureau Veritas isimli bir uluslararası denetim firması görev yapacak."

"ÜRETİCİMİZE VE HALKIMIZA HAYIRLI OLSUN"

Kuzey Kıbrıs’taki üreticilerle ilişkileri bu firmanın yürüteceğine dikkat çeken Akıncı, söz konusu firmanın raporlarını AB’ye de göndereceğini söyledi.

Kuzey’deki üretimin denetimiyle ilgili Bureau Veritas’ın yetkili olacağını ve AB Komisyonu ile ilişki içinde çalışacağını belirten Akıncı, "Bizi ilgilendiren konu budur. Yakın bir gelecekte umduğumuz bir çözümden sonra bütün bunlar bir sorun olmaktan çıkacaktır. Bunlar hep bir ara dönem düzenlemesidir. Ama burada üreticimizi korumak zorundaydık. Bize de ait olan bir ürünü korumak zorundaydık. Bunu başardık. Sonuçta bu yıllardır konuşulan bir şeydi. Bir çözüm üretilememişti. Bu çözümü üretmiş olmaktan ben mutluluk duyuyorum. Üreticimize ve toplumumuza hayırlı olsun." açıklamalarında bulundu.