Rusya’nın başkenti Moskova’da Kremlin duvarları dibinde öldürülen muhalif lider Boris Nemtsov’un katil zanlıları ile ilgili önemli gelişme yaşandı. Çeçen kökenli Zaur Dadayev arkadaşını korumak için suçu kabul etmek zorunda kaldığını, mahkemede kendisine söz bile verilmediğini söyledi. İnsan Hakları savunucuları ile görüşen Dadayev, Nemtsov’u kendisinin öldürmediğini, suçsuz olduğunu belirtti.

Moskova Basmani mahkemesinde davaya bakan hakim Natalya Muşnikova, diğer dört sanığın aksine Dadayev’in suçunu kabul ettiğini ifade etmişti. Mahkeme sanıkların tutuklu olarak yargılanmalarına karar vermişti.

Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti lideri Ramzan Kadirov, Dadayev’in vatansever biri olduğunu, her Müslüman gibi Fransız Charlie Hebdo dergisindeki karikatürlerden rahatsız olduğunu ifade etmişti. Basında yer alan haberlerde Nemtsov’un Paris saldırısını kınaması cinayetin arkasındaki gerekçe olarak ifade edilmişti.

Moskovski Komsomolets gazetesine göre tutuklu bulunduğu Lefortovo cezaevinde insan hakları savunucuları ile görüşen Dadayev, arkadaşı Ruslan Yusupov’un salıverilmesi için suçu kabul ettiğini, mahkemede ise kendisine herhangi bir söz hakkı verilmediğini söyledi.

Dadayev, “Onlar sürekli olarak ‘Nemtsov’u öldürdün mü?’ diyerek bağırıyordu. Ben de ‘hayır’ cevabını verdim. Göz altı sırasında arkadaşım Ruslan Yusupov’la birlikte idim. Ben suçu kabul edersem, arkadaşımı serbest bırakacaklarını söylediler. Ben de kabul ettim. Onu korudum ve Moskova’ya tek geldim. Ben mahkemede doğruyu söyleyeceğimi planlıyordum. Suçlu değilim. Hakim bana bir soru bile sormadı…” eleştirisi getirdi.

Kendisinin cinayet sırasında orada olmadığını ve şahitleri olduğunu ifade eden Dadayev, bunu ispat edebileceğini vurguladı.

Andrey Babuşkin başkanlığındaki heyet hapishanede tutulan Anzor ve Şagid Gubaşev kardeşlerle de görüştü. İki şüpheliye sorgu sırasında işkence yapıldığı iddia edildi. Babuşkin açıklamasında, işkencenin olabileceği konusunda yeterli gerekçenin olduğunu, burun, bilek ve bacaklarında morluklar olduğunu belirtti ve olayın araştırılmasını istedi.