İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden İngiliz Daily, terör örgütü PKK liderlerinden Cemil Bayık’la yaptığı bir röportaj yayınladı. Gazete, PKK’nın ABD ile dolaylı yollardan temasa geçtiğini aktardı.

Daily Telegraph’ın "PKK, Türkiye’yle çatışmaları bitirmek amacıyla ABD ile gizlice görüşüyor." başlıklı haberinde PKK’nın ABD arabuluculuğuna sıcak baktığı aktarıldı.

Haberde, Bayık’ın "Mesajlar gidip geliyor. Toplantılar yapılıyor. Mektuplaşmalar var ve bu ilişkinin gelişmesi de olası" ifadelerine yer verildi. Ayrıca yayımlanan haberde Bayık’ın, “ABD'nin Türkiye ile aramızda arabuluculuk yapması gerektiği çağrımı yineliyorum. Bize bir garanti verirlerse üzerimize düşen rolü yerine getiririz. Ancak bir garanti verilmezse tek taraflı adım da atamayız.” sözleri dikkat çekti.

Son zamanlarda Ankara ve PKK arasında yeniden başlayan çatışmaların terör örgütü IŞİD’le mücadeleyi zorlaştırdığı belirtilen haberde, şimdiye kadar örgüte karşı en etkin güçlerden birisinin Kürtler olduğu öne sürüldü.

“ABD DEVREYE GİRME KONUSUNDA İYİ FIRSAT YAKALADI”

Türkiye’nin başlattığı hava harekatları ve PKK saldırılarına ilişkin çatışmaların sonlandırılmasında ‘ABD’nin rolünün açığa çıkmış olduğu’ vurgusu yapılan haberde, Bayık’ın da “ABD araya girme konusunda iyi bir fırsat yakaladı” ifadelerine yer verildi. Ayrıca terör örgütü liderinin, gerilimin artması konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı krizi derinleştirdiği yönünde suçladığı belirtiliyor.

Haber, Bayık’ın “Eğer ABD Türkiye'nin politikalarını desteklemeye devam ederse Kürtleri kaybetmesi olası. Eğer ABD Kürtleri kaybederse, IŞİD'i yenilgiye uğratması da zorlaşır.” sözleri ile noktalanıyor.