Danimarka’da 2 kişinin öldüğü ve 5 kişinin hayatını kaybettiği saldırılar ülkede güvenlikle ilgili tartışmaları alevlendirdi.

Muhalefetteki Liberal Parti ve aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (DF) saldırılar sonrasında güvenlik kameralarının artırılmasını istedi. Ancak yapılan araştırmalar Danimarka’nın dünyada güvenlik kameralarını en çok kullanan ülke olduğunu gösteriyor. Halihazırda ülke genelinde 600 binden fazla kamera bulunuyor. Danimarka’nın toplam nüfusunun 5,5 milyon olduğu dikkate alındığında aşağı yukarı her 10 kişiye bir kamera düşüyor.

Danimarka Devlet Televizyonu DR’ye konuşan güvenlik kameraları uzmanı Elisabeth Kierkegaard, Danimarka’nın daha fazla kamarayla izlenmesinin gereksiz olduğunu söyledi. Kierkegaard, ‘‘Danimarka’da halihazırda resmi amaçla kullanılan 500 bin kamera bulunuyor. Ayrıca özel sektörde de 100 bin kamera var.’’ dedi.

Danimarka'da geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşen silahlı saldırılarda 2 kişi hayatını kaybetmiş, 5 kişi ise yaralanmıştı. Polis, ilk saldırının ardından şüpheliyi saatlerce bulamamış ve ancak ikinci saldırıdan sonra ölü olarak ele geçirebilmişti.