Türkiye’den eşini getirmek isteyenlere uygulanan Almanca dil testi zorunluğunu Berlin- Brandenburg Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin hukuksuz bir uygulama olarak değerlendirmesinden sonra gözler Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz’a çevrildi. Avrupa Adalet Divanı’nın “Türk vatandaşlarına Almanca dil testi uygulaması hukuka aykırı“ kararını “Memnuniyetle karşıladım“ açıklamasıyla değerlendiren Aydan Özoğuz Berlin- Brandenburg Eyalet Mahkemesi kararını nasıl değerlendirdiğini ve bu yönde adım atıp atmayacağı yönündeki sorusuna “Berlin- Brandenburg Eyalet İdare Mahkemesi’nin kararından haberim yok. Böyle bir karar verildiğini bilmiyorum“ diye cevap verdi.

Avrupa Adalet Divanı kararı sonrası ara çözüm ile Almanca dil testi zorunluluğunun devam ettiğini söyleyen Özoğuz, şu an gündeminde dil testinin kaldırılmasına yönelik bir çalışma olmadığı imza etti. Berlin- Brandenburg Eyalet İdari Mahkemesi 30 Ocak 2014’te Türk vatandaşının açmış olduğu davada “Türk vatandaşlarına dil testi uygulaması hukuksuzdur“ kararını vermişti. Öte yandan uzmanlar Almanca dil testi zorunluğunu düzenleyen yasanın kaldırılması için Almanya’da daha fazla mahkeme kararı gerektiğini ifade ediyor.

Avrupa Adalet Divanı’nın “hukuksuz“ kararının Alman iç mahkemeleri tarafından teyit edilmesinin siyasetçiler üzerinde baskıyı artıracağını ve yasanın kaldırılması sürecini hızlandıracağını vurgulayan uzmanlar, eşini Türkiye’den getirmek isteyenlere hukuk yoluna başvurmalarını tavsiye ediyor.