Arap dünyasının önde gelen gazetelerinden El Hayat, Kürtlerin, Abdullah Öcalan'ın Nevruz'da serbest kalacağı konusunda umutlu olduklarını yazdı. Haberi birinci sayfadan duyuran gazete, "Kürtler Nevruz'da Öcalan'ın serbest bırakılacağı konusunda iyimser" başlığını kullandı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifası ve kendisini bekleyen siyasi rolün Türkiye'de kamuoyunu meşgul ettiğinin altını çizen gazete, haberde muhalefetin bu konudaki tepkisine de yer verdi. Fidan'ın gelecekte önemli rol üstleneceği düşüncesinin hakim olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fidan'ın istifasına karşı çıktığı yönündeki açıklamaların da siyasi bir tiyatro olarak değerlendirildiği kaydedildi. Erdoğan'ın "Sır küpüm" olarak nitelendirdiği Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da yakın olan Fidan'ın seçimlere aday olmasının hükümet tarafından olumlu karşılandığına dikkat çekildi. Yaklaşık bir yıl önce Hakan Fidan ile Öcalan arasında başlayan gizli görüşmelerin devam edeceği vurgulandı.

Haberde ayrıca HDP yöneticilerinin hükümet ve Öcalan arasında doğrudan yapılan görüşmelerin yakında başlayacağı, söz konusu açıklamaların Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından da teyit edildiği kaydedildi.

DTK Eş Başkanı ve İmralı heyetinde yer alan Hatip Dicle'nin, “Çözüm süreciyle ilgili Nevruz'da önemli bir mesajın açıklanmasına yönelik bir çaba var. Yetişir yetişmez bilemeyiz. Bu görüşmelerin seyrine bağlıdır. Kandil ve hükümet ile görüştükten sonra umarım ortak bir açıklama en kısa sürede yapılır." şeklindeki açıklamasına yer verilen haberde, bu açıklamanın AK Parti ve muhalifler arasında farklı algılandığı ifade edildi.

Haberde hükümete yakın çevrelerin bu açıklamayı Öcalan'ın Nevruz'da ateşkes ilan edeceği şeklinde yorumladığı, CHP ve MHP'nin ise bu mesajı Öcalan'ın Nevruz'da serbest bırakılacağı şeklinde değerlendirdikleri kaydedildi.