Endonezya Dışişleri Bakanı Retho Marsudi, Avustralya hükümetine, sığınmacı teknelerini Endonezya sularına götürmesi için insan kaçakçılarına para ödeyip ödemediğini sordu.

Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi yaptığı basın açıklamasında, başkent Cakarta’da Avustralya Büyükelçisi olarak görev yapan Paul Grigson’a iddiaların doğru olup olmadığını sorduğunu belirtti. Marsudi, Büyükelçi Grigson'un 'soruyu Canberra’ya yönlendireceğini ve aldığı cevabı kendisine ulaştıracağına dair söz verdiğini' aktardı.

İçinde 65 sığınmacının bulunduğu teknedeki sığınmacıları sorgulayan Endonezya Polisi, insan kaçakçılarının Avustralyalı yetkililerden aldıkları para karşılığında, tekneyi Endonezya sahillerine getirdikleri bilgisini aldı.

Avustralya’da Fairfax Media tarafından yapılan haberde, kaçakçılara ödenen Amerikan 100 dolarlık banknotların fotoğraflarının da bulunduğu belirtiliyor.

Haberde ayrıca Avustralyalı yetkililerin kaçakçıların her birisinin tekneyi geri götürme ve bir daha sığınmacı kaçakçılığı yapmama sözü karşılığında 5’er bin dolar aldıkları bildiriliyor.

Endonezya polisi tarafından hazırlanan rapora göre ise teknedeki personelin Cakarta’da aracılık yapan ve aynı zamanda teknenin kaptanı olan Arman Yohannes tarafından işe alındıkları belirtiliyor. Tekne personeline vadedilen 2 bin doların ise ödenmediği ifade edildi.

Tekne içindeki 65 sığınmacıyla birlikte, yola çıktıktan 4 gün sonra Avustralya Deniz Kuvvetleri gemisi tarafından yakalandı. Yine aynı rapora göre Agus isimli ve iyi derecede Endonezya dili bilen Avustralyalı bir yetkili, teknenin Avustralya tarafından kabul edilmeyeceğini belirterek, “Teknedeki her personele 5 bin Amerikan dolara ödeyeceğiz. Ancak Endonezya’ya geri döneceksiniz. Bu parayı iş kurmak için kullanın ve bir daha böyle bir şey yapmayın.” dedi.

Rapora göre, teknedeki 65 sığınmacı ve personel, daha iyi durumdaki Jasmine ve Kanak isimli iki ayrı tekneye aktarıldı. Sığınmacılar, ellerine yol haritası ve gıda verilerek Endonezya’nın Rote Adası’na gönderildiler.