Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bulunan Avustralya Büyükelçiliği önünde bugün de bir protesto gösterisi düzenlendi. Protestocular, Avustralya Başbakanı Tonny Abbott'un yapmış olduğu açıklamaya tepki gösterdi.

Vatandaşlar yapmış oldukları hapishane figürünün içerisine Abbott'un resmini koyarken önüne ise Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun resmini koymaları dikkat çekti.

Protestocular adına konuşan öğrenci lideri Danan, Avustralya Başbakanı Tonny Abbott'un ülkelerine karşı çok büyük saygısızlık yaptığını belirterek, "Endonezya uyuşturucu ile mücadelesinde bağımsızdır. Hiçbir ülkenin isteklerine uymak zorunda değildir." dedi.

Avustralya Başbakanı Abbott, Endonezya'da haklarında idam kararı verilen Bali Nine çetesi üyesi Avustralya vatandaşlarının serbest kalması için girişimlerde bulunmuştu. Yapmış olduğu girişimler karşılıksız kalınca Abbott, "Biz 10 yıl önce Endonezya'ya tsunami felaketi dolayısı ile milyarlarca dolar yardımda bulunmuştuk. Şimdi de onların yardım etmesini ümit ediyoruz." demişti.

Yapılan açıklama Endonezyalıların büyük tepkisini çekmiş ve ülkenin genelinde Abbott'a verilmek üzere bozuk para toplanmıştı.

Bali Nine üyeleri, 2005 yılında havaalanında üzerlerinde 8,2 kilogram eroin ile yakalanmış, haklarında verilen idam kararı ise her yıl ertelenmişti. Endonezya'nın yeni seçilen Başkanı Widodo idam kararlarının tavizsiz olarak uygulanacağını söylemişti.