Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Avustralyalı uyuşturucu kaçakçılarının idamının ardından tepki göstererek, Endonezya’daki büyükelçisini geri çekeceklerini açıkladı.

2006 yılında Endonezya’ya 8 kilo eroin sokmaya çalışan bir çetenin elebaşları olarak tutuklanan Andrew Chan ve Myuran Sukumaran, bu sabah yerel saatle 03.30’da diğer 6 kişiyle birlikte kurşuna dizilerek idam edildi.

Myuran Sukumaran ve Andrew Chan, Aralık 2005 tarihinde, Singapur’da yine uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle asılarak idam edilen Nguyen Tuong Van’dan sonra, ilk idam edilen Avustralyalılar oldu.

Başbakan Tony Abbott, Canberra’da Çarşamba günü yaptığı açıklamada, idamı acımasız ve gereksiz olarak tanımlayarak, "İdamlardan dolayı büyük bir üzüntü içindeyiz. Bundan sonra normal işimize dönelim diyemeyiz. Bu nedenle gerekli talimatları vermek üzere Endonezya büyükelçimizi geri çağırıyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Julie Bishop Twitter’daki hesabından, "Endonezya’daki büyükelçimizi çekerek memnuniyetsizliğimizi göstermiş olduk. Ancak büyükelçimiz ile bu konuda atabileceğimiz daha ileri adımları da görüşeceğiz." sözlerini paylaştı. Bishop, idamlara az bir zaman kala ABC Televizyonu’na yaptığı açıklamada, "Endonezyalı yetkililere, bunun bir karşılığı olacaktır." dediğini aktardı. Ancak Dışişleri Bakanı, bu karşılığın ne olacağı hakkında detay vermedi.

Öte yandan, Avustralya Dışişleri Bakanlığı’nda Dışişleri Bakanı Julie Bishop’un parlamento sözcüsü Steven Ciobo da Twitter’daki hesabından, "Ölüm cezası, devlet gücünün suistimal edilmesidir." yorumunda bulundu.