Endonezya’nın önde gelen ekonomistlerinden ve ülkedeki Ulusal Zekat Kurumu BAZNAS’ın da yönetim kurulunda olan Prof. Dr. Muhlis Yusuf, Bank Asya'ya yapılan haksız uygulamaların sadece Türkiye'de değil; İslami finans kurumuna sahip tüm ülkelerce yakından takip edildiği uyarısını yaptı. Prof. Dr. Yusuf, yapılan hukuksuz uygulamalara rağmen likidite problemi çekmeyen Bank Asya’nın, yaşanan süreçten daha güçlü çıkacağına inancının tam olduğunu söyledi.

BDDK'nın, Bankacılık Kanunu ortaklarla ilgili 18/5 maddesini gerekçe göstererek TMSF'yi devreye sokması, TMSF'nin de Bank Asya yönetimini değiştirmesi, Uzakdoğu'nun önde gelen ekonomistlerinin tepkisini çekmeye devam ediyor. Endonezya'nın BINUS ve IPB gibi saygın üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak görev yapan Prof. Dr. Yusuf, Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğinin altını çizdi. Ülkede yapılan haksız uygulamaları görünce çok büyük üzüntü ve acı duyduğunu dile getiren Prof. Dr. Yusuf, "Bank Asya Türkiye’de çok tanınmış, popüler ve Müslüman toplum arasında kabul görmüş büyük bir banka olmasına rağmen maalesef şimdi büyük bir problemle karşı karşıya." dedi.

Prof. Dr. Yusuf ayrıca, "Bank Asya güvenirliğini sadece halktan değil; aynı zamanda hükümetin nazarında da yeniden kazanacağına, daha da güçlü ve etkili olacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

BANK ASYA'YI İSLAMİ FİNANS KURUMLARINA SAHİP ÜLKELER DE YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Aynı zamanda, ülkedeki Tazkiye Üniversitesi'nde de İslami ekonomi derslerine giren Prof. Dr. Yusuf, 'İslami finans kurumlarının en azından Müslüman ülkelerde devlet desteği görmesi' gerektiğinin altını çizdi. Ünlü ekonomist, 'Bank Asya gibi kurumlara bırakın desteği bir de engel olunmaya çalışılmasının Müslüman toplumlar adına çok büyük bir acı' olduğunu kaydetti.

Bank Asya'ya yapılan haksız uygulamaların sadece Türkiye'de takip edilmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf, "Bank Asya artık sadece Türkiye için değil; İslami finans kurumuna sahip tüm ülkeler için de önemli ve artık yakından takip ediliyor." uyarısında bulundu.

BU SÜREÇTEKİ BANKALAR LİKİDİTE SORUNU YAŞAR; ANCAK BANK ASYA HALA DİMDİK AYAKTA

Muhlis Yusuf, genelde bu tür problemlerle karşı karşıya kaldığı zaman bankaların büyük bir likidite problemi yaşadığına işaret etti. Prof. Dr. Yusuf ancak, Bank Asya'nın bir ekonomist olarak yaptığı gözlemler ve incelemeler sonucunda böyle bir likidite sorunu yaşamadığını gördüğünü vurguladı. Ünlü ekonomist Yusuf, Bank Asya’nın bugüne kadar maruz kaldıkları karşısında halen dimdik ayakta kalmasının çok büyük bir başarı olduğunu bildirdi.

Türkiye'de yaşanan sorunların sona ereceğine inancının tam olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yusuf, "Banka bir emanet ve güven ticareti demektir. Sadece ticari değil; aynı zamanda hayati bir güven demektir. Bank Asya, bu güveni vermeyi başardı. Allah'ın izni ve herkesin desteğiyle bu süreci atlatacaktır." açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Yusuf, Bank Asya'nın bundan sonra daha emin adımlarla yürüyeceğine inandığını söyledi ve bankaya başarı dileklerini sundu.