Endonezya'nın Açe eyaletine bağlı Langsa kentindeki Endonezyalı Müslümanlar, Arakanlı göçmenlere kucak açtı. Langsa kentinden gelen yüzlerce vatandaş, göçmenlere elbise, gıda ve temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu yardım paketlerini ulaştırdı.

Myanmar'dan kaçan ve yakıtları bitince gemilerde mahsur kalarak içinde Arakanlı Müslümanların da bulunduğu binlerce göçmen, Güneydoğu Asya'da yaşam mücadelesi veriyor. Endonezya, Myanmar'ın Arakan bölgesinden kaçarak 3 ay boyunca okyanusun ortasında yaşam mücadelesi veren 582 Rohingya Müslümanını, dün ekipler göndererek karaya ulaştırmıştı. Şimdi ise Endonezyalı vatandaşlardan karaya ulaşan Arakanlılara yardım yağıyor. Langsa kentinden motosikletleriyle ve arabalarıyla içinde elbise, gıda ve temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu yardımları göçmenlerin bulunduğu geçici komplekse getiren vatandaşlar, Arakanlıların yaralarını sarmaya çalışıyor.

AYLAR SONRA SICAK AŞ YiYEN GÖÇMENLERİN YÜZLERİ GÜLÜYOR

Komplekste sıcak aş yeyen Arakanlı Müslümanların yüzleri gülerken, çocuklar da bölgeye ulaşan elbislerin üzerinde yuvarlanıyor. Gençlerden bazıları top oynarken, bazıları ise Endonezyalı yardımseverlerle halat çekme yarışı yapıyor. Karaya çıkan göçmenlerden telefonla akrabalarını arayanlar ise göz yaşlarını tutamıyor.

Yardım çalışmalarına katılan Lucy adlı bir öğretmen, "Onların yardıma ihtiyacı var. Benim dinime göre, bir Müslüman olarak birbirimize yardım etmemiz gerekiyor. " açıklamasında bulundu. Samudra Üniversitesi'nden gelen yardım gönüllüsü öğrenci Nanda Nurul Fitria ise "Langsa'dan gelen vatandaşlar, yabancı mültecilere yardım etmek çok hevesli." dedi.

Yardım çalışmalarına katılmaya gelen Cut Haya adlı bir öğrenci de "Onların bize ihtiyacı var. Biz onların ne kadar susuz, aç ve bakımsız olduğu kötü şartları gördük. İnsan olarak bizler onlara yardım etmek zorundayız. Çünkü onlar bizim Müslüman kardeşlerimiz."

Öte yandan, bölgedeki göçmenlerin resmi işlemleri devam ediyor.

ENDONEZYA ESKİ CUMHURBAŞKANI: GÖÇMEN KRİZİNDE BİRBİRİNİZİ SUÇLAMAYI DURDURUN

Endonezya'nın eski Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, Güneydoğu Asya'da meydana gelen göçmen krizinde 'ulusların birbirini suçlama oyununu' durdurmasını istedi. Yudhoyono, denizdeki gemilerde mahsur kalan yüzlerce kişinin hayatını kurtarma konusunda uyarıda bulundu.

Malezya, Endonezya ve Tayland, Bangladeş ve Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların aralarında bulunduğu göçmenlerin flikalarını ve gemilerini ülkelerine ilk olarak kabul etmemişti.

Geçtiğimiz yıl ekim ayında 10 yıllık liderliğinin ardından görevi devreden Yudhoyono, bölgede Vietnam Savaşı'nın sona ermesinden bu yana Güneydoğu Asya'daki en büyük göçmen krizi ile karşı karşıya kalındığına dikkat çekti. Acilen krize müdahele edilmesi gerektiği hakkında uyarıda bulunan eski Cumhurbaşkanı Yudhoyono, Twitter'dan yaptığı açıklamasında, konu hakkında sadece Endonezya, Malezya ve Tayland'ı suçlamanın adil olmayacağını söyleyerek Myanmar ve Bangladeş'in de bu konuda hatalı olduğunu ifade etti.

Budist ülkedeki zulümden kaçarak denizde gemilerde mahsur kalan on binlerce Arakanlı Müslümanların problemlerini çözmede, Myanmar'ın işbirliğinin hayati öneme sahip olduğu belirtiliyor. Ancak Tayland'ın 29 Mayıs'ta bölgedeki ülkelere göçmen krizini çözmek için yaptığı çağrıyı Myanmar reddetmişti.

Öte yandan, geçen hafta 3 bin göçmenin ya yüzerek veya kurtarılarak üç ülkede karaya ulaşabildiği belirtiliyor.