Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'in ilk yüz yüze görüşmesi başladı.

Erdoğan'ı Beyaz Saray'ın kapısında karşılayan Trump, başbaşa görüşme öncesinde Türkiye ile başarılı ve güçlü ilişkileri olduğunu belirterek, "Erdoğan ile uzun ve zorlu bir görüşmemiz olacak" dedi. ABD Başkanı, "Türkiye ile ilişkilerimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Güçlü ve somut bir görüşme yapacağız" diye konuştu.

Liderler, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye ağır silahlar verilmesi, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi gibi kritik konuları masaya yatıracak. 20 dakikalık görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyecek Erdoğan ve Trump, Beyaz Saray'da öğle yemeği yiyecek.

Trump: Erdoğan harika bir adam

Trump'ın Erdoğan'a nasıl baktığını gösteren bir haber, bugün Reuters tarafından dünyaya servis edildi. Geçen ay Almanya lideri Angela Merkel'le telefonda görüşen ABD Başkanı, Erdoğan için "Harika bir adam" dedi. Merkel'in bu sözler üzerine hayal kırıklığı yaşadığını aktaran Reuters, haberini yakın kaynaklara dayandırdı.

Amerikan medyası ise, Beyaz Saray'daki randevuya büyük ilgi gösteriyor. Başyazısını görüşmeye ayıran Washington Post gazetesi, Erdoğan'ın Washington'a zor bir talep listesiyle geldiğini belirtiyor.

Bunların başında YPG'ye silah kararının iptali var. Washington Post'a göre, Erdoğan Trump'tan FETÖ elebaşının iadesini isteyecek.

Foreign Policy: Takas görüşmeleri

Foreign Policy dergisi, "YPG'yi silahlandırmak ABD-Türkiye ilişkilerinde tabuta son çiviyi çakar mı?" sorusuna "Muhtemelen hayır (…) ABD yönetimi, Kürtleri silahlandırmaya durduk yerde karar vermedi... İki yıllık bir çalışma sonucu alınmış bir karar" yanıtını veriyor.

Dergiye göre, Türkiye, Kuzey Irak'taki PKK yuvası Şengal'e saldırı düzenleme karşılığında Rakka operasyonunda yer almamayı kabul edebilir.

CNN International, "Trump ve Erdoğan Suriye planı üstünde buluşuyor" başlığıyla sunduğu haberinde Ankara ve Washington arasında ayrılıklar bulunduğunu belirtiyor.

En kötü dönemlerden biri yaşanıyor

Trump'ın YPG'ye ağır silahlar verilmesine imza atması, örgüt konusunda başından beri farklı pozisyonlarda bulunan taraflar arasındaki krizi daha da derinleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada YPG'ye silah verilmesini eleştirmiş ve randevuyu "Bizim yapacağımız görüşme virgül mesafesinde değil nokta mesafesinde olacaktır" ifadeleriyle tanımlamıştı.

Bir önceki başkan Barack Obama'nın sekiz yıllık iktidarında tarihinin en kötü dönemlerinden birini geçiren ABD-Türkiye ilişkilerinin yol haritası, bugünkü kritik randevuda çizilebilir.