Ukrayna’nın başkenti Kiev’de temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Volodımır Groysman ile görüştü.

Erdoğan ile Groysman görüşmesinde iki ülke parlamentolarının karşılıklı ilişkilerinin aktifleşmesi ve derinleşmesi konuları ele alındı.

Türk meslektaşlarının 'güvenilir partner' olarak tanımlayan Groysman, parlamentolar arası işbirliğini daha etkili hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan ise görüşmede, Türkiye-Ukrayna parlamentolarının çalışmaları ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gibi uluslararası örgütlerdeki işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Volodımır Groysman; “İki ülkenin parlamentoları arasındaki dostluk gurubunda 42 milletvekili bulunuyor. Bu gurubun Türkiye ve Ukrayna parlamentoları arasındaki ilişkiyi güçlendirecek bir köprü görevi yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın doğusunda Rusya’nın da içinde bulunduğu krizi ele taraflar Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması konusunda aynı görüşleri paylaştı.

Groysman; “Biz barış istiyoruz. Aynı zamanda da toprak bütünlüğümüzün savunacağız. Ukrayna’nın ilhak edilen topraklarında baskı altındaki Kırım Tatarları olmak üzere vatandaşların hayat şartlarının normalleşmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Görüşmede, Türkiye’nin Kırım ve Donbas’taki olayları dikkatle takip ettiğine dikkat çeken Erdoğan: “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü üzerinde hiçbir spekülasyonun yapılmaması gerekiyor.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, askeri ve endüstriyel alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi ve tecrübe paylaşımı için gerekli girişimlerde bulunduklarını kaydetti.