Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Mart’ta Ukrayna’ya yapacağı ziyaret öncesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefonla görüştü. Görüşmede Ukrayna krizi, Kırım Tatarları ile ilgili sorunlar ve diğer bölgesel, uluslararası problemler ele alındı.

Kremlin’den yapılan açıklamada, görüşmenin Türk tarafının inisiyatifi ile gerçekleştiği kaydedildi. Ankara’da 1 Aralık 2014’de yapılan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) 5. toplantısında “Türk Akımı” dahil enerji alanında alınan kararların uygulanması ve ikili ilişkilerin çeşitli boyutları dostluk çerçevesinde müzakere edildi.

Kremlin açıklamasında bölgesel ve uluslararası sorunlarla ilgili görüş alışverişinde bulunulduğu ve üst seviyede gelecek kontakların ele alındığı vurgulandı.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı kaynakları da görüşmenin 30 dakika sürdüğü, Ukrayna krizinin çözümü, çatışmaların sona erdirilmesi, Kırım Tatarları ile ilgili sorunlar ve çözüm yolları ile ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını vurguladı.

Erdoğan’ın görüşmede, 1915 olayları ile ilgili Türkiye’nin pozisyonunu ilettiği, Ermenistan’ın barış çağrılarını umursamadığı ve Ortak Tarih Komisyonu kurulması ile ilgili teklife olumlu bir yaklaşım sergilemediğini ilettiği ifade edildi.