Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Fransız istihbaratı ve Suriye muhaberatı arasında iletişim olduğunu söyledi. Esed, Frasız Kanal 2 televizyonuna verdiği mülakatında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Esed, kedisinin koltuğu bırakması konusunda ısrar eden Fransa’nın tutumu ile ilgili olarak, Suriye muhaberatı ve Fransız istihbarat birimi arasında iletişim olduğunu söyledi. Esed, iki ülke istihbaratı arasında iletişime rağmen işbirliğinin olmadığını savundu.

İstihbarat birimleri arasında bilgi paylaşımı olup olmadığı ile ilgili bir soru üzerine Beşşar Esed,”Hayır yok. Ancak, görüşmeler Suriye’yi ziyaret eden istihbarat üyeleriyle oldu.” şeklinde konuştu.

Esed’in bu açıklamaları ile basının sorularına rağmen Fransız Dışişleri Bakanlığı'nın açıklama yapmadığı belirtildi. Suriye’de devam eden iç savaşta 220 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Fransa, Suriye’deki siyasi çözümde Esed’e yer olmadığı yönünde bir tutum sergiliyor. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Mart ayında yaptığı açıklamada, Esed’in yönetimde olduğu bir siyasi çözümün Irak ve Suriye’nin belirli bölümlerini elinde tutan IŞİD’e bir “hediye” olacağı değerlendirmesinde bulunmuştu.